Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınının hızlanmaya devam ettiğini ve salgının henüz zirve yapmadığının net olduğunu söyledi.

Sadece geçen haftasonu 400 bin yeni vakanın görüldüğünü vurgulayan WHO Başkanı, ölü sayısının da günlük 5 ila 6 binde sabitlenmiş gibi göründüğünü belirtti.

Örgüt bunun nedeninin, daha genç, belirti göstermeyen ya da hastalığı hafif geçirenlerin test edilmesi, ağır geçirenlerin tedavisi konusunda aşama kaydedilmesi ve bakımevlerinde yaşayanların korunması gibi bir dizi faktör olabileceğini söylüyor.

Ancak WHO yetkilisi Dr. Mike Ryan, Haziran ayında artan vaka sayısının henüz can kayıplarına dönüşmediğini ve bunun olmamasını ummakla birlikte, ölü sayısında keskin bir yükseliş görülebileceğini vurguladı.

Bu arada WHO, 293 bilim insanının yazdığı ve kuruluşu virüsün havadan bulaşma olasılığını küçüksemekle suçlayan mektubuna da yanıt verdi.

WHO yetkilisi Dr. Benedatta Allegranzi, kapalı, kalabalık yerlerde virüsün havadan bulaşma ihtimalinin gözardı edilemeyeceğini söyledi.