ANKARA- BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Başbakan Erdoğan'ın 30 Eylül günü açıkladığı "demokrasi paketi"ni ulusal topluluklar açısından ETHA'ya değerlendirdi.

Dora, paketin, çözüm sürecinde ikinci aşamaya denk düşen bir paket olmadığını belirtti, "Terörle Mücadele Kanunu'nda, Türk Ceza Kanun'da değişiklik yapılmasını, cezaevindeki KCK'li tutukluların serbest bırakılmasını, hasta tutukluların tahliye edilmesini, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndaki çekincelerin kaldırılmasını bekliyorduk. Ancak bu beklentilerimiz karşılanmadı" dedi.

'ANADİLDE EĞİTİM KAMU HİZMETİ OLARAK SUNULMALI'

Anadilde eğitim ile ilgili düzenlemenin de eksik olduğuna dikkat çeken Dora, anadilde eğitimin bir kamu hizmeti olarak sunulması gerektiğini belirtti, "Türkiye'de devlet okulları Türkçe eğitim veriyorsa, Kürtçe de eğitim verebilmelidir" dedi.

'RUHBAN OKULU AÇILMALIYDI'

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, paket açıklanmadan önce Ruhban Okulu'nun açılacağı yönünde basında yer alan haberleri hatırlattı, "Türkiye'nin imajını da düzeltecek olan adımlardan birinin Ruhban Okulu'nun açılması olurdu. Ruhban Okulu, 1844'den 1971'e kadar varlığını sürdürmüş. Ama o tarihlerde Lozan Anlaşması'na aykırı olarak kapatılmıştı. Bu haksızlığı giderecek bir düzenleme de pakette yok" diye konuştu.

Mor Gabriel Vakfı'nın gayrimenkullerinin iadesi yönündeki düzenleme için, "Var olan hakkın teslimidir. Olumlu bir gelişmedir" diyen Dora, azınlık vakıflarıyla ilgili şunları söyledi:

"Türkiye'de demokratik bir adım atıldığında bütün vatandaşlar olumlu yönde etkilenecektir. 2003, 2008, 2011 yıllarında gayrimüslimlere ait vakıfların iadesi yönünde bazı düzenlemeler yapıldı. Ama mazbatayı alan vakıflar ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadı. Bu konuda da bir düzenleme yapılacağına ilişkin niyet de olsaydı, bu da bizi sevindiren bir durum olur."

Alevilere yönelik düzenlemelerin de pakette yer almadığını hatırlatan Dora, "Evrensel bir din özgürlüğü gerekir. Ancak din dersleri hala zorunlu. 21. yüzyılda insanları zorla din dersine sokmak kabul edilebilir değildir" diye konuştu.

'YENİ BİR VATANDAŞLIK TANIMI'

Yeni bir vatandaşlık tanımı içeren yeni bir anayasaya acil ihtiyaç olduğunun altını çizen Dora, "Türkiye'deki bütün farklı kültürlerin, etnisitelerin, herkesin kendini içinde bulabileceği, 'Benim anayasam' diyebileceği yeni bir anayasa ihtiyaç var" dedi.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, son olarak şunları söyledi: "Türkiye, laik, demokratik sosyal bir hukuk devleti olduğunu iddia ediyorsa, azınlık, Müslüman, Hristiyan; kim olursa olsun, herkesin kendini bu ülkede özgürce hissedebileceği, zorunlu vatandaş değil, gönüllü vatandaş olabilecekleri hem yasal düzenleme hem de yeni bir anayasa istiyoruz." (ETHA)