Mehmet Murat Yıldırım / Demokrat Haber

Daha önce MHP’nin kazandığı Kars’ta 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP kazandı ve Şevin Alaca ile Ayhan Bilgen eşbaşkan oldular. Kars Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca ile makamında görüştük ve 31 Mart’tan bu yana neler yaptıklarını sorduk. Eş Başkan Alaca, Kars ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“HDP’NİN LOGOSUNDAKİ AĞAÇ KARS’I İFADE EDİYOR”

Kars’ın birçok milletten insanın birlikte huzur içinde yaşadığı bir kent olduğunu ifade eden Alaca “Kars insanlarda merak uyandıran bir kent, turizm potansiyeli oldukça yüksek. Geçmiş yönetimlerin kentimizi ihmal etmeleri, bu potansiyeli öldürmüş. Biz bu potansiyeli kullanmak arzusundayız, bu yönde çalışmalarımız olacak. Kars birçok milletten insanın uzun yıllardır birlikte yaşayabildiği nadir kentlerden. Şehrimizde Türk, Kürt’le kavga etmez, Alevi, Sünni ayrımı olmaz, Azeri hemşerimiz de vardır, Terekeme hemşerimiz de. Kars, Türkü ile Kürdü ile Terekemesi, Azeririsi, Alevisi ile bir bütün. Halkların Demokratik Partisi’nin logosunda yer alan ağaç gibiyiz. O ağaç bir yerde Kars’ı ifade ediyor” diyor.

“KARSLILAR FARKLI OLANI DENEMEK İSTEDİ”

Alaca, 31 Mart 2019 tarihinin Kars ve Karslılar için bir milat olduğunu belirterek “Kars bizim yönetimimizden önce sahipsiz bir kentti. Bizden önceki yönetimler Kars’ta asgari belediyecilik hizmetlerini dahi yerine getirmiyorlardı. Karslılar yılların vermiş olduğu bıkkınlıkla 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde farklı olanı denemek istediler ve oylarını Halkların Demokratik Partisi Belediye Eş Başkan Adaylarına verdiler. Kars’ta farklı kültürler ve inançlar uzun yıllardır birarada bir yaşam inşa etmiş durumdalar. Kars’ta ayrıştırmayı sadece seçim dönemlerinde görebilirsiniz. Biz bu seçim döneminde ayrıştırmak yerine birlikte olmaktan bahsettik. Karslılar da bu söylemleri doğru bularak tercihlerini barış ve kardeşlikten yana kullandılar. Bizim tek amacımız Kars’a uzun yıllardır verilmeyen hizmeti sunmak, hemşerilerimiz de bunun farkındalar. Bizler görevde olduğumuz sürece demokratik, eşit ve şeffaf belediyecilik anlayışından vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“KARS’TA ÖN YARGILARI YIKTIK”

Kars’ta HDP’nin üzerindeki “Kürt Partisi” algısının yıkıldığını ifade eden Alaca “Halkların Demokratik Partisi olarak geçmişten gelen büyük bir mirası devraldık fakat HDP bugün o mirasın yanı sıra büyük bir görevi daha üstlendi. Halklar arasında köprü kurmak ve ülkede barışı-kardeşliği sağlamak. Karslılar HDP’ye artık sadece Kürtlerin partisi olarak bakmıyorlar. HDP Karslılar için kardeşliğin, bütünleşmenin ve hizmetin partisi. Temelinde HDP seçmeni olmayan hemşerilerimiz de bizleri kabullenmiş, bizlere sahip çıkmış durumda” dedi.

“KARSLI KADINLAR KADIN EŞ BAŞKAN’DAN MEMNUN”

Karslıların Eş Başkanlık sistemini olumlu karşıladığını ifade eden Alaca “Eş Başkanlık sistemi Kars’ta ilk defa uygulanıyor olmasına rağmen vatandaşlarımız bu sisteme yabancılık çekmedi. Özellikle kadın hemşerilerimiz belediyede muhatap olacakları kadın bir eş bakan bulmaktan dolayı mutlular. Haftada bir gün halk toplantısı düzenleyip vatandaşlarımızın sıkıntılarını dinliyoruz. Ayda bir gün ise kadın toplantılarımız oluyor, kadın hemşerilerimizin sıkıntılarını bire bir dinleyip çözüm arıyoruz” dedi.

“CHP SEÇMENİNİN BİR KISMI BİZE OY VERDİ”

Cumhuriyet Halk Partisi seçmeninin bir kısmının kendilerine oy verdiğini belirten Alaca “Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kars’ta nitelikli bir adayı vardı. Kars’ta CHP’nin de kendi adayı ile katıldığı demokratik bir süreç yaşandı. Fakat diğer partilerden de olduğu gibi bir kısım CHP seçmeninin de bize oy verdiğini düşünüyorum. Bunun sebebi de bizim hizmet getireceğimize olan inançları” dedi.

“KARS BELEDİYE MECLİSİNDE BİRÇOK KARAR OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLİYOR”

Kars Belediye Meclis Üyelerinin uyum içerisinde çalıştığını ifade eden Alaca “Kars Belediye Meclisi’nde 5 partiden meclis üyeleri var. Bu da Kars’ın demokratik yapısını ortaya koyuyor. Halkların Demokratik Partisi grubu olarak AKP, MHP, CHP ve DSP’li meclis üyeleri ile uyum içerisinde çalışıyoruz. Meclis toplantılarında birçok karar oy birliği ile kabul ediliyor. Kars Belediyesi Meclisi’nin amacı vatandaşa hizmet etmek” dedi.

“KARS’TA TEMİZLİK SORUNUNU ÇÖZDÜK”

Kars’ın önceki dönemde en büyük problemleri arasında yer alan temizlik sorununu büyük ölçüde çözdüklerini kaydeden Alaca “Seçim döneminde büyük projeler ürettik. Fakat seçimin ardından belediyeyi devraldığımızda ciddi temel sorunlar yaşandığını gördük ve bu sorunların çözümüne yönelmek zorunda kaldık. Öncelikle kentte ciddi bir temizlik sorunu vardı. Büyük bir borçla devraldığımız Kars Belediyesi’ne yeni ekipman almamız mümkün değildi. Bu konuda çevre belediyelerin ciddi desteğini aldık. Bugün Kars sokakları hiçbir zaman olmadığı kadar temiz. Kars’ta temizlik sorununu büyük ölçüde çözdük” dedi.

“BELEDİYEYİ BÜYÜK BORÇLA DEVRALDIK”

Kars Belediyesi’ni bir borç batağı olarak devraldıklarını belirten Alaca, ”Belediyeyi 350 milyonun üzerinde bir borçla devraldık. Vatandaşa hizmet götüreceğimiz belediye işleyişi ile ilgili büyük problemler vardı. Örneğin asfalt tesisimiz kullanılamaz durumdaydı. Bu sene ciddi bir yol çalışması yapamadık. Tesisi faaliyete geçirsek de ancak yollara yama yapabildik. Önümüzdeki yıl sorunu çözüp yollarımızı yapmayı planlıyoruz” dedi.

“YENİ İMAR PLANI YOLDA”

Kentin kanayan yaralarından birinin mevcut imar planı olduğunu söylen Alaca “Kars’ın çok sorunu var. Görevde olduğumuz altı ay boyunca bu sorunları tespit ettik ve çözüm yolları üzerine çalıştık. Birçok bölgede altyapı problemi var. Ayrıca kentin mevcut imar planı içler acısı. Bu sorun üzerine çalışıyoruz. Yeni bir imar planı hazırlıyoruz. İmar planı sorununu çözmek en büyük hedeflerimizden biri” dedi.

“ÖZELLİKLE KADINLARA YÖNELİK İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURACAĞIZ”

Kars’ın en büyük sorunlarından birinin de işsizlik olduğunun altını çizen Alaca “Kentimizin en büyük problemlerinden biri işsizlik. Kadın işsizliği ise daha yoğun. Bunun önüne geçecek projeler üreteceğiz. Geçtiğimiz aylarda ‘Mor Kafe’ isimli bir işletme açtık. Burada sadece kadınlarımız istihdam edildi. Bu tarz projelerimiz hayata geçmeye devam edecek. Bir kadın semt pazarı açmayı düşünüyoruz. Bu proje için yer arayışındayız, uygun alan bulunduğunda hayata geçireceğiz. Burada tek amacımız kadınların geçimlerine katkı sağlamak. Kars’ın işsizlik sebebi ile göç veren bir kent olma kaderine son vereceğiz” dedi.

“SİYASİ SOYKIRIM OPERASYONLARI YAŞIYORUZ”

Türkiye’nin en büyük eksiğinin demokrasi olduğunu ifade eden Alaca “Ülkemizde büyük adaletsizlik yaşanıyor. Özellikle partimize karşı büyük bir hukuksuzluk var. Eski eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz düşüncelerinden dolayı cezaevlerindeler. Ciddi siyasi soykırım operasyonları yaşıyoruz. Seçilmiş belediye başkanlarımız görevden alınarak yerlerine kayyum atanıyor. Vatandaşın iradesine saygı yok. Biran önce bu tutumun son bulmasını, demokratik bir ülkede bir arada yaşamayı diliyoruz” dedi.