Rojava Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen “Rojava’ya özgürlük” başlıklı yıllık konferans dizisinde dilbilimci, filozof, tarihçi, sosyal eleştirmen Noam Chomsky konuk oldu.

Türkiye saatiyle 19:00’da başlayan çevrimiçi toplantıda Noam Chomsky, Rojava’da halkların IŞİD’e karşı zaferinin adalete ve özgürlüğe kendini adayanlara ilham kaynağı olduğunu söyledi.

‘EMPERYALİZM BASİT PRENSİPLERE DAYALI KÜRESEL BİR STRATEJİYİ TAKLİT EDER’

"@BiosEthos" kullanıcısının sosyal medya platformu Twitter'dan aktardığı çeviriye göre Chomsky, “Rojava’da, bu tarif edilmez acının orta yerinde, özgürlük ve adalet adına başarılanlar dünya çapında bu değerlere kendini adamış herkes için bir ilham kaynağı oldu. Trump yönetimi tutarlı politikaları olmamasıyla eleştirildi ancak bu tamamıyla doğru değil. Emperyalizm tarihinde pek çok örneği olan basit prensiplere dayalı genel küresel bir stratejiyi taklit etti” ifadelerini kullandı.

Rojava’nın şu an zor bir durumda olduğuna dikkat çeken Chomsky, “Rojava’da öncelikli problem hayatta kalmak. Rojava, Türkiye'nin, ABD tarafından izin verilen saldırganlığı, gaddar Esad rejimi ve bölgedeki diğer düşman güçler varken hayatta bile kalamayabilir. (Rojava'nın) Şu zamana dek ayakta kalması neredeyse bir mucizeydi. Devam ettirmek de pek tabii kolay bir görev olmayacaktır. Uluslararası dayanışma mümkün. Rojava örneği bu konuda oldukça fikir verici. (Rojava) muazzam başarılara imza atıp uluslararası çevrelerde önemli bir sempati uyandırdı. Ancak yeterli değil çünkü pek az insan biliyor." dedi.

‘HALK HAREKETLERİ SÜRERSE HARİKA FIRSATLAR YAKALABİLİRLER’

Biden'ın Trump'a göre biraz daha farklı olabileceğini belirten Chomsky şöyle devam etti: 

“Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yeni başkanı Joe Biden'ın, Trump gibi Türkiye'ye, (Rojava'yı) işgal edip, insanları istediğiniz gibi öldürün diyeceğini zannetmiyorum. Ancak halk tarafından baskı görmedikleri müddetçe (Rojava'ya) yardımcı da olmayacaklardır. George Floyd öldürüldükten sonra muazzam biçimde dolup taşan protestolara küresel halk desteği vardı. Bu, yıllarca süren örgütlenme ve eğitimin ardından gerçekleşti. Dolayısıyla, halk hareketleri sürerse, tıpkı Rojava'da olduğu gibi, harika fırsatlar yakalayabilirler."