Üsküdar Amerikan Lisesi’ne taban puanın altında ekstra öğrenci alınmasının ardından bu kez de Türkiye’nin en yüksek puanlı lisesi Amerikan Robert’te kriz yaşanıyor.

Geçtiğimiz yıl Üsküdar Amerikan Lisesi’ne özel okul puanıyla giremeyen bir öğrencinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) talimatıyla TEOG’a göre kayıt yaptırmasının ardından bu kez de puanı yetmeyen bir öğrencinin yerleştirilimesi için  Türkiye’nin en yüksek puanlı okulu Amerikan Robert Lisesi’ne Bakanlık'tan talimat gönderildiği ortaya çıktı.

Hürriyet’in haberine göre haksız kayıt şöyle gerçekleşti: İkiz kardeşlerden biri 796.460 puanla Robert’e, diğeri de 789.4333 puanla Avusturya Lisesi’ne kayıt yaptırdı. Ancak aile, yedi puan eksiği bulunmasına rağmen diğer kızlarını da Robert’e aldırmak istedi ve noter kanalıyla okula ihtarname çekti.

Okul ihtarnameye yanıt vermeyinceMEB müfettişi devreye girdi ve öğrencinin alınması yönünde okula telkinde bulundu. Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de okula aynı yönde talimat verdi.

BAKANLIK ISRARI

Robert Lisesi, ‘fırsat eşitliği ilkesine ve yönetmeliğe uymadığı’ gerekçesiyle talepleri reddetti. Ancak, ilçe milli eğitim müdürlüğünden bir uyarı daha geldi. Uyarı üzerine öğrenci kayıt işlemi sonuçlandırılmadan okula yerleştirildi.

Haberde ailenin, geçen yıl Üsküdar Amerikan Lisesi’nde yaşanan benzer bir vakayı emsal gösterdiği belirtildi. O yerleştirmede de aynı müfettişin rol oynadığına dikkat çekildi.

ROBERT KOLEJ’DEN MEZUNLARINA DUYURU

Öte yandan, haberin ardından 26 Mart’ta Robert Kolej Okul Müdürü Anthony Jones imzasıyla okulun mezun ve çalışanlarına konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklama sosyal paylaşım sitesinde yayınlandı.

“Robert Kolej Topluluğunun Değerli Üyeleri,

Okulumuza Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yollanan bir yazı ile 2014 – 2015 akademik yılında yeni bir öğrencinin hazırlık sınıfına kaydedilmesi talimatı verilmiştir. Bu talimata okulumuz tarafından yapılan çeşitli idari itirazlar reddedilmiş olup, kanunen bu talimata uymak zorunluluğu doğmuştur. Okulumuzun mütevelli heyeti bu konuda yapılabilecekler konusunda detaylı bir çalışma yürütmektedir.

Okulu ilgilendiren tüm konularda Robert Kolej topluluğunun her bir üyesinin gösterdiği hassasiyete müteşekkiriz. Böyle bir konuda bu aşamada paylaşabileceğimiz daha fazla detay olmadığını anlayışla karşılayacağınıza inanıyoruz.

Desteğinize teşekkür ederiz.

Anthony Jones

Okul Müdürü”