Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yaptığı açıklamada Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki saldırının, Suriye istihbaratı El-Muhaberat'la bağlantılı kişilerce gerçekleştirildiğinin tespit edildiğini iddia etti. İçişleri Bakanı Muammer Güler ise saldırının hedefinin 'çözüm süreci' olduğunu öne sürdü. Suriye muhalefeti de saldırılar için Şam'ı işaret etti.

ATALAY: ÖRGÜT DE BELLİ, KİŞİLER DE

Saldırıda Suriye'ye işaret eden Beşir Atalay'ın açıklaması şöyle:

"Olayın faillerinin tespitiyle ilgili çalışmalar büyük oranda tamamlanmıştır. Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye'deki rejim yanlısı El Muhaberat örgütüyle bağlantılı oldukları belirlenmiştir.

Örgüt de bellidir, kişiler de büyük oranda bellidir. Plaka tespitleri vesaire yapılmıştır. Menfur hadisenin Suriyeli sığınmacılarla, Suriye muhalefeti ve Suriyeli sığınmacılarla ilgisinin olmadığı kesindir."

GÜLER: ÇÖZÜM SÜRECİNİ İSTEMEYENLER, İSTİKRARA GÖZ DİKENLER VAR

Akşam saatlerinde bir açıklama daha yapan İçişleri Bakanı Muammer Güler de saldırıların birinci hedefinin 'çözüm süreci' olduğunu öne sürdü. Güler, "Bunun birinci hedefi çözüm sürecidir. Ve bu işin içinde olanlar malumlarınızdır" dedi, şöyle konuştu:

"Bizim civarımızdaki yerlerde maalesef bu sürecin kendilerine olacak etkilerini de hesap ederek ve Türkiye'deki huzurun zaten hiçbir zaman olmasını istemediler. Ama bu süreçte bizim sahiplendiğimiz insanlar bu konudaki gayretlerimizi insani yaklaşımlarımızı biliyorlar. Buna rağmen yürütülmek istenen başka bir çalışma da var. Türkiye, Allah'ın izniyle bunların üstesinden gelir. Kimse Türkiye Cumhuriyeti ile aşık atmaya onun gücünü denemeye kalkmasın. Onun hesabını görecek bir gücümüz var. Ancak kalleşçe, alçakça, masum savunmasız insanlara bu şekilde daha önce yapıldığı şekilde gayretler var. O gayretler hiçbir zaman sonuç almaz. Bizim birliğimizi beraberliğimizi aksine daha da pekiştirir."

Bir basın mensubunun, bu patlamaların Suriye ile ilişkisinin olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Güler, şöyle konuştu:

"Elbette bu çözüm sürecini istemeyenler var. İstikrara göz dikenler, bölgedeki duruşumuzdan rahatsız olanlar, elbette bunların hepsi sebeplerinden olabilir. Ancak özelikle şunu ifade etmek isterim. Şu aşamada özellikle bölge halkının provokasyonlara gelmemesi, polisin ve yetkililerin uyarılarını dikkate almaları ve bölgede farklı yorum, farklı değerlendirme ile tahriklere yol açabilecek hiçbir yoruma itibar etmemelerini istiyorum. Devlet olarak biz her türlü tedbiri aldık. Tespitlerimizi yapıyoruz. Failleri de inşallah en yakında tespit eder gereğini yaparız."

SURİYE MUHALEFETİ DE ŞAM'I İŞARET ETTİ

Türkiye'nin de desteklediği Suriye Ulusal Muhalefet Koalisyonu da yazılı bir açıklama ile saldırıyı kınadı. Koalisyon, Şam'ı işaret ederek, saldırılarla ilgili olarak, "Türk nüfusundan intikam almak ve Suriye halkına verdiği saygıdeğer destekten dolayı Türkiye'yi cezalandırmanın teşebbüsü" olduğunu savundu.