Reuters'a konuşan üst düzey hükümet yetkilileri, Türkiye'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın altı ay sonunda görevi bırakacağı bir siyasi geçiş sürecini kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.

İngiliz haber ajansı Reuters'a bilgi veren üst düzey bir hükümet yetkilisi Esad'ın iktidarda kalacağı bir geçiş sürecini kabul etmeye hazır olunduğunu belirtirken, bir başka hükümet yetkilisi de bu planı doğruladı:

ESAD'IN GİDECEĞİNİN GARANTİSİ OLMALI'

"Esad'ın Suriye yönetiminden ayrılışına ilişkin bir plan üzerinde çalışılıyor. Ancak yanlış anlaşılmaması gereken bir durum var. Esad'lı geçişten bahsetmiyoruz biz, Esad'ın gidişine ilişkin bir plan üzerinden konuşuyoruz. Altı ay süreyle kalabilir, bu gideceğinin garantisi olacağı için kabul ediyoruz" diyen yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir süredir değişik formüller üzerinde çalışılıyordu. En son gelinen noktada genel bir ilerleme sağlandı. ABD ve diğer ortaklarımızla bu konuyu belli bir noktaya getirdik. Altı aylık sürenin ne zaman başlayacağı konusunda tam bir mutabakat sağlanmadı ancak çok uzun süre almadan başlayacağını düşünüyoruz."

'DOKUZ ÜLKE ESAD'LI GEÇİŞ İÇİN ANLAŞTI' İDDİASI

Suriye'deki çatışmaların şiddetlenmesi ve Rusya'nın hava operasyonlarına başlamasının ardından 'Esad'lı geçiş süreci' tartışmaları yeniden gündeme gelmiş; aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dokuz ülkenin, altı ay için Devlet Başkanı Esad'ın iktidarda kalmasına sıcak baktığı iddia edilmişti. (Sputnik)