Yayıncı Ragıp Zarakolu’ndan mesaj var

Hükümetin, Kürt Sorunu’nda Abdullah Öcalan’la yürüttüğü müzakere sürecini tek taraflı olarak bitirmesi, ardından kara, hava, sınır ötesi askeri operasyonlara ağırlık vermesi, buna paralel “KCK Operasyonları” adı altında demokratik, barışçıl, yasal alandaki insanlar üzerinde tutuklama furyasına yönelmesi neticesinde yüzlerce kişi artarda tutuklanmıştı.

En son İstanbul’da tutuklananlar arasında Profesör Büşra Ersanlı ve Yayıncı Ragıp Zarakolu’nun da bulunması, bu operasyonların siyasi bir linç kampanyası sonucu olduğunu herkes nezdinde anlaşılır kıldı.

Yaşanan hukuksuzluklar hem yurt içi, hem yurt dışından yoğun tepkiyle karşılaştı.

Ragıp Zarakolu’yla görüşmeye giden avukatları kendisinden aşağıdaki mesajları getirdiler.

İşte Zarakolu’nun anlattıkları:

Gözaltına alınmam ve yasadışı örgüt üyeliği ile suçlanmam, Türkiye’de yaşayan tüm aydın ve demokratlara ilişkin bir korkutma ve özellikle Kürtleri yalnızlaştırma kampanyasının bir parçasıdır.

Evimi aramak için gelen emniyet mensupları, bir yayıncının, yazarın evinde ne bulabileceklerse sadece onları buldular ve suç delili olarak onları da zapt altına aldılar. Bunlar içinde basılmış ve piyasada serbestçe satılan Ender Öndeş’in Habiba adlı kitabı, Doğan Özgüden’in Vatansız Gazeteciler kitabının 2. cildi, Yüksel Genç’in Barış Süreci ismini taşıyan kitabı, Alman Belgelerinde Ermeni Soykırımı adlı kitabın basıma hazırlanan taslakları, Eski CHP Milletvekili Sırrı Özbek’in yeni kitabına yazdığım arka kapak yazısı ve Ermeni Sözlü Tarih Çalışması isimli kitap taslağı da bulunmaktadır.

Önümüzdeki hafta Berlin’de ve ondan sonraki tarihlerde de sırası ile Amerika Colgate Üniversitesi, Los Angeles ve Michigan’da katılacağım konferanslardan önce böyle bir tutuklamaya maruz bırakılmam karşısında, hükümetin vereceği cevapların olması gerekir. Emniyette tüm banka kartlarıma, kredi kartlarıma el konulmuş ve adli emanete alınmıştır. Yargılanma hakkımı hangi tarihte kullanabileceğim belirsizdir ve bunun aylarca sürebileceği herkesçe malumdur.

Bana üyesi olmakla suçlandığım örgütle ilgili hiçbir soru sorulmamış ve yalnızca yazdığım, yayına hazırladığım eserler ve yaptığım konuşma ya da katıldığım herkese açık toplantılarla ilgili yorumlar yapılarak bilgime başvurulmuştur.

Toplumsal linç kampanyası haline getirilen bu gözaltı furyasına herkesin ortaklaşa tepki göstermesi ve yasadışı uygulamalara bir son verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

TUTUKLAMA KARARINA İTİRAZ

Zarakolu konulduğu cezaevinden bu mektubu gönderirken Avukatı Özcan Kılıç da, müvekkili hakkında verilen tutuklama kararına itirazda bulundu. Av. Kılıç, tutuklama kararına imza atan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği itiraz dilekçesinde müvekkilinin BDP Siyaset Akademisinin açılış kokteyline katılması nedeniyle "KCK örgütü üyesi" olduğu suçlaması ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

BDP üyesi dahi olmayan müvekkilinin akademide de herhangi bir görevi bulunmadığını ifade eden Kılınç, dilekçesinde, "Kaldı ki, müvekkilim bu akademide ders vermiş, kuruluş ve işleyişinde görev almış olsa dahi, bu davranışının 'yasadışı örgüt üyesi olma' suçunun gerekçesi olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Söz konusu kuruluş yasal bir parti olan BDP'nin tüzük ve işleyişi sürecinde yasalara uygun olarak kurulmuştur. Dolayısı ile müvekkilimin yasal bir partiye ait bir kurumun açılışına katılmış olması, burada konuşma yapması hiçbir şekilde suç olarak değerlendirilemez" ifadelerine yer verdi.

Yine müvekkiline yönelik suçlama ile ilgili olarak, soruşturma sürecinde, herhangi bir yasadışı eyleme katıldığı konusunda hiçbir delil-bulgu ve iddia ortaya konulamadığını vurgulayan Kılıç, "tutuklama koşullarının bulunmaması, makul ve şüpheden arındırılmış kanıtların yokluğu, soruşturmanın hukuka aykırı şekilde yapılmış olması, ekonomik ve sosyal konumu ile akademik kariyer, sabit ikametgâh ve iş-meslek sahibi olduğu göz önüne alınarak" müvekkili Zarakolu'nun tutukluluğunun sona erdirilmesini ya da tutuklama yerine geçmek üzere yasada belirtilen güvenlik tedbirlerinden birinin uygulanılmasını istedi.

DEMOKRAT HABER