Sercan Engerek / Demokrat Haber

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) bünyesindeki taşeron firmalarda çalışan işçiler, yeni sözleşme döneminde zam oranları düşürüldüğü gerekçesiyle birçok ilde iş durdurdu.

Türkiye Varlık Fonu’na devredildikten sonra zarar etmesiyle gündeme gelen PTT’de yeni sözleşme dönemine hak kayıplarıyla girildi. PTT’de önceki sözleşme yenileme döneminde çalışanlar asgarî ücretin yanında yüzde 30, yüzde 35, yüzde 40 oranlarında zam alıyordu. Farklı illerde ayrım, sevk işi ile evrak ve kargo dağıtım işinde çalışan personele ağustosta başlayan yeni ihale döneminde zam oranı işveren tarafından yüzde 10, yüzde 15, yüzde 20 olarak önerildi.

2-35

Yıl içinde asgarî ücrete ikinci kez zam yapılmasının ardından maaşlarında artış bekleyen PTT’deki 14 binden fazla taşeron işçi, düşük zam oranlarıyla hayal kırıklığı yaşadı. İstanbul, İzmit, Bursa, Elazığ ve Batman gibi illerde iş durduran işçiler önceki gün bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Asgarî ücrete dahi ara zam yapıldığı bir dönemde ücret haklarımız düşürüldü. Zam oranlarının yol yemek hakkıyla dengelendiği söylense de bayram, hastalık, yıllık izin günlerinde ücretimiz düşük yatacak. Sosyal haklar hesaplamaya dahil olmadığı için emeklilik günlerimiz, geleceğimiz için biriktirdiğimiz sigorta primlerimiz ve ay sonunu getirmemize yarayan mesai ücretlerimiz düşecek” denildi.

PERFORMANS ÜCRETİ UYGULAMASINA GEÇİLMEK İSTENİYOR

Posta, Telefon ve Telekomünikasyon İşçileri Sendikası (PTT-SEN) haziran ayında, yeni ihale dönemine ilişkin kamu şirketi PTT ile taşeron şirketlerin yüzde 10, yüzde 15, yüzde 20 oranlarında zam ve günlük 25 lira yemek ve 15 lira yol ücreti üzerinden anlaştığını duyurmuştu. Açıklamada “Senelerdir yüzde 30, yüzde 35 ve yüzde 40 üstüne yol ve yemek ücreti eklenmesini bekliyoruz” ifadelerine yer veren PTT-SEN, dağıtıcı olarak çalışanlarda performans ücreti uygulamasına geçilmek istendiğini de belirtmişti: “Mevcut durumda dağıtım kotasını yetiştiremeyen dağıtıcıların performans ücretine geçirilmesinin altı boştur. Bu sistem yalnızca kurum içinde işçilerin arasında rekabet ortamı yaratmaya ve kazancı düşen işçilere ev kiralarını ödeyebilmelerinin ailelerini geçindirebilmelerinin tek yolunun daha çok çalışmak olduğunu dayatmaya yarayacaktır.”

1-47

PTT İŞÇİSİNE KADRO VERİLMEMİŞTİ

Kanun Hükmünde Kararname ile 2017’den sonra Kamu İktisadî Teşekkülleri (KİT) ile belediyelerdeki taşeron şirketlerde çalışan işçilere kadro verilirken, kamu işletmeleri olan hastanelerde, karayollarında, demiryollarında, havayollarında ve PTT’de taşeron şirketlerde çalışan on binlerce işçi kapsam dışı bırakılmıştı. Belediyelerde çalışan taşeron işçiler ise belediye kadrosu yerine belediye şirketine alınmıştı.

PTT’NİN 34 MİLYONLUK SÖZLEŞMESİ    

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda PTT’ye ilişkin Sayıştay Denetim Raporları görüşülürken kamu kuruluşu PTT’nin özel bir şirketle 33 milyon 885 bin liralık bir sözleşme imzaladığı iddia edilmişti. BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek’in haberine göre sözleşme PTT ile 100 bin lira sermaye ile kurulan Victor Orbis şirketi arasında yapıldı. Şirketin kurulduktan 45 gün sonra sermayesinin kat be kat üzerinde bir bedelle ihaleyi alması ise kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.