Prim günü kademelendirmesiyle 1 milyon kişinin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeden yararlanamayacağı hesaplandı.

Bloomberg HT'den Tahsin Akça'nın haberine göre, EYT düzenlemesinin madde gerekçeleri kısmında prim gün sayısına göre kademelendirme yapılacağının belirtilmesi EYT'den yararlanacakların sayısını düşürecek. Karar, EYT ile martta emekli olacakların sayısının daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıkladığı 2 milyon 250 bin kişinin çok altında kalacağı anlamına geliyor.

Kademelendirme ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların 5 bin günü tamamlamış olmaları yaş şartı kalktığında emekli olmaları için yeterli olmayacak.

EYT EMEKLİSİNİN SAYISI, YARI YARIYA DÜŞEBİLİR

Buna göre EYT'den martta emekli olacakların sayısı en iyi ihtimalle 1,5-1,6 milyon kişi olacak. Memurların emeklilik sonrası çalışma hakkı bulunmadığı için tamamının hemen başvuru yapmayabileceği dikkate alındığında bu yılın bütçesini etkileyecek EYT emeklisi sayısı, 1,1-1,2 milyon kişi aralığına düşebilir. Yani başlangıçta ifade edilen rakamın yaklaşık yarısına düşmüş olacak.
Pazartesi açıklanan EYT yasa teklifinin ardından kademe tablosuna göre, Plan Bütçe Komisyonu'nda değişiklik olmazsa 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında kademeli prim gün şartının yerine gelmesi beklenecek. Örneğin, 1996-1998 arasında sigorta başlangıcı olanlar 5.825-5.975 gün arasında değişen prim gün sayısının dolmasını bekleyecek.

1985 ile 1995 arasında sigorta girişi olanlar ise 5 bin 75 ile 5 bin 825 gün arasında değişen prim şartına bağlı olacak. Bakan Bilgin, daha önce 8 Eylül 1999 öncesi girişliler için yaş şartının kaldırılacağını 5 bin gün prim şartının ise değiştirilmeyeceğini söylediği için bu yönde beklenti doğmuştu.