Hint-Pasifik ülkelerine resmi ziyaretler gerçekleştiren ABD Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi'nin uçağının Tayvan'a indiğine ilişkin görüntüler yayınlandı.

Tayvan'a inen Pelosi, havalimanında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bu ziyaret ABD'nin Tayvan politikalarıyla çelişmeyen bir ziyaret. Amerika'nın Tayvan halkıyla dayanışması bugün her zamankinden çok daha önemli. Bu ziyaretimiz, ABD'nin Tayvan'ın demokrasisini destekleme konusundaki kararlılığının bir göstergesidir. ABD, Tayvan'ı savunmak için verdiği sözü unutmamalıdır."

ÇİN UÇAKLARI TAYVAN BOĞAZI'NI GEÇTİ

Pelosi'nin resmi programda yer almayan, ancak beklenen ziyaretine Çin'den sert tepki geldi.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Global Times, uçağın Tayvan'a yaklaştığı sıralarda, Çin'e ait S-35 savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğini bildirdi. Konuyla ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin ziyareti için, "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar. Çin, ziyarete yanıt olarak egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlı bir şekilde korumak için gerekli tüm önlemleri kesinlikle alacaktır. Tüm sonuçlar ABD ve Tayvan'daki ayrılıkçı güçlerin sorumluluğundadır" yorumunda bulundu.

Tayvan'da ise Pelosi'yi karşılamaya dönük hazırlıklar yapılıyor. Rusya basınının paylaştığı görüntülerde, Taipei'den "Hoş geldin Pelosi" anonsu yapıldığı görüldü.