Peru'da düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kazanan eski sendikacı ve sol partinin adayı Pedro Castillo, başkanlık maaşından feragat edeceğini, yalnızca emekli maaşını alacağını ve Kongredeki milletvekilleri ve bakanlara da maaşlarını yarı yarıya azaltmalarını tavsiye edeceğini belirtti.

Partisi Peru Libre’nin başkent Lima’daki Casa del Maestro’da düzenlenen ilk ulusal kongresinde açıklamalarda bulunan Castillo, seçim sürecinde kendisine sunulan destekten ötürü partisine teşekkür etti.

Maaşların yarı yarıya azaltılması konusunda Castillo, Peru Libre partisinin Kongre grubunun desteğini talep etti.

Öte yandan seçilmiş Devlet Başkanı, diyalogla ilgilenen siyasi güçlerle görüştüğünü ve halk isterse anayasada değişikliğe gidileceğini ifade etti.

Peru Ulusal Seçim Jürisinden (JNE) geçen hafta yapılan açıklamada, 11 Nisan’daki ilk turda en çok oy alan iki adayın yarıştığı ikinci turda Castillo’nun Peru Libre partisinin, 8 milyon 836 bin 380 oy alarak yüzde 50.12 ile seçimden zaferle ayrıldığı bildirilmişti.

Resmi sonuçların 43 gün sonra duyurulduğu ülkede JNE’nin yayınladığı seçim tablosunda Castillo’nun, rakibi Fuerza Popular adayı sağcı Keiko Fujimori’ye 44 bin 58 oy fark attığı görülmüştü.

Castillo, yardımcısı Dina Boluarte ile birlikte Peru’nun bağımsızlığının 200. yıl dönümü olan 28 Temmuz’da göreve başlayacak.

ERDOĞAN’IN MAAŞI, EMEKLİ MAAŞININ 40 KATI!

8 milyon emeklinin yoksulluk sınırı altında bir aylık ile geçinmek zorunda kaldığı Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, 88 bin lira maaş alıyor. Sosyal Sigortalar (4A) emeklilerinin ortalama maaşı 2 bin 206 lira. Bağ-Kur (4C) emeklileri ise ortalama olarak bin 684 lira emekli maaşı alıyor. Emekli Sandığı’ndan (4C) emekli olanların eline ise ayda ortalama 2 bin 735 lira geçiyor. Erdoğan’ın maaşı, ortalama emekli maaşının 40 katı ediyor.

Meksika’nın 2018’de seçilen devlet başkanı Andrés Manuel López Obrador, aralık ayında görevine başladığında maaşında yüzde 60 kesintiye gideceğini duyurmuştu.

Singapur başbakanının, yılda 2 milyon dolarla en yüksek ücrete sahip lider olduğu söyleniyor. Bu ücret, ülkenin özel sektöründe verilen en yüksek maaşlara denk.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson yılda yaklaşık 150 bin sterlin kazanıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel 200 bin sterline yakın maaş alıyor. Çin Devlet Bakanı Şi Jinping’in ise yılda yalnızca 22 bin dolar kazandığı söyleniyor.

Uruguay'ın 2015’e kadar iktidarda kalan lideri Jose Mujica, dünyanın en yoksul devlet başkanı olarak biliniyordu. Yaklaşık 7 bin 500 sterlin olan aylık maaşında yüzde 90 kesintiye gitti.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de 2005'te iktidara geldiğinde aylık maaşında yaklaşık bin sterlin kesinti yaptı. Kesinti, seçim kampanyasındaki vaatlerinden biriydi.

Nijerya'da devlet başkanının maaşı, Muhammadu Buhari'nin iktidara geldiği 2015'e kadar 70 bin dolardı. 2015'te ise devlet başkanı ve yardımcısı maaşlarda yüzde 50 kesintiye gitme kararı aldı.