İki yıldan bu yana Paris'te çalışmalarına devam eden Objection de Conscience Pour la Paix-Paris/Barış İçin Vicdani Ret-Paris çalışma grubu 1-4 Kasım tarihleri arasında Paris'te Uluslararası Antimilitarist Kamp gerçekleştirdi.

Peniche de la Paix/Barış Gemisi üzerinde gerçekleştirilen buluşmaya İtalya, İspanya, İsviçre, Fransa ve Türkiye’den savaş karşıtı antimilitaristler katıldı. Uluslararası Anti-militarist buluşma özellikle Türkiye'nin son Rojava askeri müdahalesi ile başlayan ve dünyanın dört bir yanında devam eden işgal karşıtı mücadele ve eylemler ile yan yana duran, savaşa, şiddete, militarizme, silah pazarlarına karşı eylem ve söylemlerin bir parçası olduğunu bir kez daha deklare etti.

İtalya, İspanya, Fransa ve Türkiye'deki antimilitarist mücadele tarihinden örneklerin sunulduğu atölye ve sunumlarda, ülkeler özelinde vicdani ret mücadelesi pratikleri anlatıldı. Öte yandan anti-militarist mücadelenin felsefik ve politik alanlarına dair paylaşımlarda bulunuldu. Ülkelerin kendi özellerindeki özgün mücadele deneyimlerinden hareketle günümüzdeki anti-militarist ve vicdani ret mücadelesinin daha etkin kılınmasının metodu üzerine öneri ve paylaşımlardan bulunuldu.

Dört gün boyunca bütün katılımcılar ortaklaşa bir yaşamdan güzel bir örnek sundular. 15 kişilik Fransız La Farfare Invisible müzik grubu ve sanatçı Vedat Allak farklı gecelerde yaptıkları müzik şölenleri, Compagnie Bien à Vous Armanç Kervorani tiyatro grubu sergiledikleri etkileyici oyunları ile buluşmaya emek ve renklerini kattılar.

Buluşmanın son gününde ise Paris Komünü gezisi yapıldı. Paris Komünü'nden günümüze gelen direniş geleneğine saygı ile buluşma tamamlandı.

Buluşmanın deklerasyonu daha sonra yayınlanacak.

Haber: Ercan Jan Aktaş