Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun yayınladığı belgelerle liderlerin vergi cennetlerindeki gizli servetleri ortaya çıktı. HDP Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), 117 ülkeden 600’den fazla gazetecinin incelediği yaklaşık 12 milyon belgeyi kamuoyu ile paylaştı.

Pandora Papers (Pandora Belgeleri) adı verilen belgelerde birçok dünya lideri ve ünlünün vergi cennetlerinde bulunan hesaplarına ilişkin bilgiler ortaya çıktı.

Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan belgelerde başta Türkiye, İngiltere, Ürdün ve Rusya olmak üzere çok sayıda ülkeden 130 milyarderin hesaplarına ilişkin ayrıntılara yer verildi.

Belgelerde adı geçen kişilerden bazıları kendi ülkelerinde halihazırda yolsuzluk, para aklama ve vergiden kaçınma gibi suçlamalarla karşıya.

Projenin Türkiye’deki ortağı Deutsche Welle Türkçe’ye (DW) göre belgelerde, Türkiye’den de 220’den fazla isim yer alıyor. Bu isimler arasında Türkiye’nin yeni zenginlerinden köklü holding sahiplerine, iş dünyasının önde gelen temsilcilerinden, sanat ve spor dünyasına kadar çok sayıda kişinin olduğu belirtiliyor.

Belgelerde son yıllarda iktidardan aldığı ihalelerle adından sıkça söz ettiren Rönesans Holding’ ile de çarpıcı bilgiler bulunuyor.

DW’nin geçtiği habere göre Rönesans Holding; vatandaşların vergileriyle ödenen kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları’na aktarıyor.

Rönesans Holding’in kurucusu, Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak’ın da ismi de belgelerde geçiyor. Ayşe Ilıcak’ın, Alcogal firması aracılığıyla Dolmine International Ltd. ve Covar Trading Ltd. adlı iki şirket kurduğu belirtiliyor. İkisi de İsviçre’de faaliyet gösteren şirketlerden sadece bir yılda vergi cennetlerine aktarılan paranın 210 milyon 736 bin ABD doları olduğu iddia ediliyor.

Çıkan belgelere göre bu paranın yarısı yani 105 milyon doları bilinmeyen bir hesaba “bağış” olarak gönderilmiş.

Belgelerde ismi geçen diğer kişilerden bazıları ise şunlar;

Ürdün Kralı II. Abdullah: Belgelerde kralın vergi cennetlerinde kayıtlı paravan şirketler aracılığıyla İngiltere ve ABD’de toplam 105 milyon dolar değerinde 14 lüks ev satın aldığı belirtiliyor.

Çekya Başbakanı Andrej Babis: Babis’in denizaşırı şirketler aracılığıyla Fransa’nın Cannes kenti yakınlarında 22 milyon dolar değerinde lüks konut satın aldığı ancak mülkiyetini gizli tuttuğu ifade ediliyor.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair: Belgelerde Tony Blair ve eşinin vergi cennetinde bir şirket satın alarak, Londra’da yaklaşık 6.5 milyon sterlin değerindeki ofise 300 bin sterlinlik damga vergisi ödemeden sahip oldukları kaydediliyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Aliyev ailesi hakkındaki belgeler off-shore şirketleri kullanarak gizlice İngiltere’de mülk aldıklarını gösteriyor. Ailenin 17 mülk aldığını ve bunlar arasında 11 yaşındaki oğulları Haydar Aliyev için alınan Londra merkezindeki Mayfair’da bulunan 33 milyon sterlinlik bir ofis olduğu da belgelerde yer alıyor.

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta: Kenyatta ve ailesinden altı kişi bir dizi off-shore şirket ağına sahip. Bu kişilerin 11 şirketle ilişkisi var ve şirketlerden birinin varlığı 30 milyon dolar.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski:  Gizli bir off-shore şirketindeki hisselerini 2019’daki seçimi kazanmadan kısa süre önce transfer etmiş.

HDP’DEN MECLİS’E ÇAĞRI

Gazete Karınca’nın aktardığına göre HDP, “Pandora Papers” adı verilen, içinde Türkiye’den Rönesans Holding’in de yer aldığı ve 100’den fazla milyarderin, 35 liderin, 330’dan fazla politikacının gelirlerini vergi cennetlerine aktarıp sorumlu oldukları ülkelerde “vergiden kaçındıklarını” ortaya koyan belgelerin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz tarafından hazırlanan önergenin gerekçesinde şu bilgilere yer verildi:

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun açıklamasına göre (ICIJ) 150 medya ortağı yaklaşık iki yıl boyunca kimliği bilinmeyen birisi tarafından sızdırılan 2,94 terabayt boyutunda veri incelemiş ve sonuç olarak 117 ülkeden 600’den fazla gazetecinin incelediği yaklaşık 12 milyon belge paylaşılmıştır. Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan Pandora Papers belgelerinde Türkiye’den içinde Rönesans Holding’in de bulunduğu 220’den fazla isim yer almaktadır.

PAYLAN’DAN BAKAN’A SORU

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Rönesans Holding patronu Erman Ilıcak ve annesi Ayşe Ilıcak’ın Britanya’daki Virjin Adalarına para aktardığı iddiasını içeren, “Pandora Belgelerini” TBMM gündemine taşıdı. Paylan, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a “Türkiye’den adı geçen şirketler ve şahıslar hakkında soruşturma başlatacak mısınız?” diye sordu.