Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs Covid-19 salgının en az görülürlerinden olan ve hakları gasp edilen LGBTİ+'lar için iki farklı anket çalışması yapılıyor.

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ve Pembe Hayat Derneği'nce düzenlenen anketlerde Covid-19 salgınında transların haklara erişimi ve yaşam koşullarına dair bir tablo ortaya çıkacak.

SPOD: VERİLE RAPORLARA YANSIYACAK

Anket çalışmasına dair SPoD’dan yapılan açıklama şöyle:

“Tüm dünya COVID 19 ile mücadele ederken, Türkiye'de de kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları sosyal hizmet çalışmalarına ağırlık verdi. Pandemi öncesi devam eden hizmetlerin sayısı artarken, pandemi sürecinde ortaya çıkan ihtiyaçlara yönelik de yeni hizmetler geliştiriliyor. Peki bu hizmetler ne kadar kapsayıcı, LGBTİ+'lar bu hizmetlere ne kadar erişebiliyor?

“Sizleri, LGBTİ+’ların, COVID 19 pandemisi sürecinde, kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanan sosyal hizmetlere erişimlerinin incelenmesi amacıyla hazırladığımız ‘Pandemi Sürecinde LGBTİ+ların Sosyal Hizmetlere Erişimi’ anketimize katılmaya davet ediyoruz.

“Ankete verilen cevaplar analiz edilerek LGBTİ+'ların, pandemi sürecinde sosyal hizmetlere erişim deneyimleri raporlanacak ve konunun muhatabı olan kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ile paylaşılacaktır. Rapor, LGBTİ+'ların sosyal hizmetlere eşit erişimi için düzenlemelerin yapılması ve LGBTİ+'ları kapsayan sosyal hizmet modellerinin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.”

PEMBE HAYAT: OLUMSUZLUKLARIN GİDERİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPMAK HEDEFLENİYOR

 “COVID-19 Salgınının Trans Bireylerin Sağlığına Etkileri” adlı anketi Türkiye’den Pembe Hayat LGBT+ Dayanışma Derneği destekliyor. Çalışmanın Almanya, Rusya ve Belçika’dan toplamda 8 partneri bulunuyor. Türkçe dahil, 6 dilde yayımlanan anketin süresi 20 dakika.

Dernekten yapılan açıklama şöyle:

“Tamamen anonim olan “COVID-19 Salgının Trans Bireylerin Sağlığına Etkileri” başlıklı anket, 16 yaş ve üzeri kendisini trans olarak tanımlayanların ya da hissedenlerin, COVID-19 kaynaklı durumlardan kişisel olarak nasıl etkilendiklerini anlamaya çalışıyor.

"Çalışma, COVID-19 salgınının sonucunda devlet yetkilileri tarafından getirilen sınırlamaların, transların aldığı sağlık hizmetlerinde ne gibi sonuçlar doğurduğunu araştırmak için hazırlanmıştır. Salgının, transların fiziksel ve zihinsel sağlıklarında oluşturduğu sonuçları belirleyerek oluşan olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için de çalışmalar yapmayı amaçlıyor."

SPOD HAKKINDA

2011'de bir grup akademisyen, hukukçu ve aktivist tarafından kuruldu.

O yıldan bu yana LGBTİ+'ların yaşadığı sorunlara kalıcı ve kapsamlı çözümler üretmek ve yine LGBTİ+'ların maruz kaldığı baskı, şiddet ve ayrımcılığı azaltmak için çalışıyor.

Hukuki, sosyal ve psikolojik danışmanlık, dava takibi, ruh sağlığı ve sosyal hizmet uzmanlarına, avukatlara, kurumlara, belediyelere eğitimler veriyor, akademik araştırmalar, seminerler, paneller, Siyaset ve Aktivizm Okulları, seçim kampanyaları düzenliyor.

PEMBE HAYAT DERNEĞİ HAKKINDA

30 Haziran 2006'da Ankara’da kuruldu.

Dernek adını Alain Berliner’in yönettiği ve erkek bedeninde doğmuş bir kız çocuğun hikayesinin anlatıldığı Pembe Hayat (Ma vie en rose, 1997) adlı filmden aldı.

Translara yönelik ayrımcılık, nefret suçları, şiddet ve toplumsal dışlanma gibi konularda projeler üreten ve doğrudan destek hizmeti sunan Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, ulusal ve uluslararası alanda savunuculuk faaliyetlerine devam ediyor.

Kaynak: Bianet