AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin daveti üzerine, Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyona katıldı.

Erdoğan burada, geçmişte defalarca “katil” dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ile görüştü, gülümseyerek el sıkıştı.

Sisi’yi kastederek "Asla görüşmem" diyen Erdoğan’ın iddia ettiğinin aksi yönde tavır sergilemesi de sert eleştirilere neden oldu.

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Halk TV’de yayımlanan "İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah" programında konuyu değerlendirdi.

Özel, “Darbeci, hain diyordu, el ele göz göze geldi. Bir ülkede darbe oluyorsa darbecilere karşı ülkedeki seçilmişi savunmak yanlış bir iş değildir. Mısır’da Türkiye’nin darbeye karşı pozisyon açması doğruydu ama iki ülke arasında ebedi düşmanlık süremez demiştik. Mısır’la diplomatik ilişkiler sürmelidir dediğimizde Erdoğan bize ‘Darbecilerle el tutun’ diyordu. Komşularla sıfır sorun diye çıktıkları yolda dünyada sırf sorun noktasındalar. Ülkede para yok, gerçek anlamda müttefik olmamız gereken dünya Türkiye ile ilişkiyi kesti. BAE’ye laf söylüyorlardı oradan gelecek 10 milyar dolar karşılığında tükürdüklerini yaladılar. Seçimi kaybetmemek uğruna tükürdüklerini yalıyor. Tükürdüğü suratı yalıyor, ittirdiği eli tutuyor” ifadelerini kullandı.

BAE'DEN SUUDİ ARABİSTAN'A… SIRA ESAD'DA MI?

Mısır’da Temmuz 2013’te seçimle iktidara gelen Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi’nin, darbeyle görevinden alınıp hapse atılması sonrası darbenin askeri lideri Sisi, Mısır’da Cumhurbaşkanı olmuş, Türkiye ise bunun üzerine ülkedeki elçisini çekerek Mısır’la ilişkisini koparmıştı.

Erdoğan’ın Sisi’yle samimi şekilde tokalaştığına dair yayımlanan fotoğraf, Erdoğan’ın dış politikasındaki "u dönüşlerini" bir kez daha anımsattı.

Erdoğan, daha önce Cemal Kaşıkçı cinayeti üzerinden Suudi Arabistan yönetimini ağır sözlerle hedef almıştı. Kaşıkçı’nın Türkiye’de öldürülmesinin ardından açılan dava, Suudi Arabistan’a devredildi. 4 sene sonra da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı resmi törenle ağırladı. İki ülke arasında birçok anlaşma imzalandı.

Bir diğer u dönüşünü de Birleşik Arap Emirlikleri’yle gerçekleştirdi. Erdoğan, "15 Temmuz darbe girişiminin finansörü" olmakla itham ettiği BAE ile ilişkileri normalleştirdi.

Erdoğan, BAE’ye bütün söylediği ağır sözlerin ardından 13 ayrı anlaşma imzaladı.

Erdoğan’ın söz konusu dönüşlerinde bir sonraki sıranın ise Şam yönetimiyle yapması olası. Zira Cumhurbaşkanı, Endonezya’daki G20 liderler zirvesi sonrası yaptığı açıklamada, “Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz” şeklinde konuşmuştu.

Kaynak: Evrensel