Hürriyet gazetesinin referandumda ‘Hayır’ oyu vereceğini söylediği söyleşiyi basmamasıyla gündeme gelen Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, “Susmak istemiyorum” dedi.

Pamuk, günümüz Türkiyesinde ‘siyaset konuşmamanın mümkün olmadığını’ söyledi.

‘SORUN, ÖZGÜR OLAMAMAK’

Fahri doktora unvanı aldığı St. Petersburg Devlet Üniversitesi’ndeki törende konuşan Pamuk, “Günümüzde gazeteler kapatılıyor, siyasi baskı çok yoğun. Susmak istemiyorum. Sorun da birilerinin İslamlaştırılması değil, birilerinin olmaması. Sorun özgür olamamak” ifadelerini kullandı.

‘ECİNNİLER SANKİ MODERN TÜRKİYE’Yİ ANLATIYOR’

Pamuk, üniversitede Rus edebiyatının en önde gelen kalemlerinden Fyodor Dostoyevski hakkında bir de seminer verdi. Dostoyevski’nin ‘edebi açıdan kendisinin öğretmeni olduğunu’ belirten Pamuk, şöyle konuştu: 

“Dostoyevski’nin benim üzerimde yarattığı etki, onun sevgi ve nefret üzerine kurulu olan Batı’ya yaklaşımına dayalı. Yazarın Ecinniler, Karamazov Kardeşler ve Yeraltından Notlar kitapları birçok açıdan kehanet gibi. Ecinniler romanını gençliğimde okuduğumda olaylar, 19. yüzyıl Rusyası’nda değil de radikalliğe gömülen modern Türkiye geçiyor gibi gelmişti.”