Yunanistan'ın başkenti Atina'da temaslarda bulunan Avrupa Birliği  Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Atina'da cami yapılması konusuna değinerek "Bir AB başkentinde kilise, sinagog gibi cami olması da doğaldır. Atina da bir cami yapılıyor ancak dün ırkçı kesimler caminin yapıldığı alanı işgal ettiler. Cami ırkçıların istismarına terk edilmemelidir. Atina'da cami açılması Yunan kimliğini tehdit eden bir şey değildir" dedi.
 
Yunanistan'da temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik basın toplantısı düzenledi.  Bakan Çelik açıklamalarında, Yunanistan'da çift dilli okula ve Türk isimlerine saygı gösterilmesi gerektiğini de söyledi.
 
YUNANİSTAN BAŞPİSKOPOSU: ATİNA’YA CAMİ İÇİN ACELE ETMEMELİYİZ
 
Yunanistan Başpiskoposu İeronimos ise, Atina’ya cami inşa edilmesi ile ilgili endişelerinin bulunduğunu belirterek, bu konuda acele edilmemesi gerektiğini söyledi. Cami için tahsis edilen alanı işgal eden aşırı sağcı grubun lideri ise inşaatın başlamasına izin vermeyeceklerini söyledi.
 
Özel bir televizyon kanalına konuşan İeronimos, Yunanistan’ın başkenti Atina’da cami yapılmasına önceden olumlu baktığını, ancak ülkede son zamanda yaşananlar nedeniyle artık bununla ilgili çekinceleri bulunduğunu ifade etti.
 
MÜSLÜMANLAR BURADA KALICI İSE HAKLARI VAR, GEÇİCİ İSELER NE GEREK VAR’
 
Yunan Kilisesi’nin bu konuyu incelediğini belirten İeronimos, ülkede bulunan Müslümanların durumunun ne olacağı konusu açıklığa kavuşuncaya kadar cami inşaatının ertelenmesini istedi. İeronimos, “Acele etmemeliyiz. Camiyi kimlere yapacağız? Bu insanlar ne yapacak? İbadet mi, yoksa camiler cihatçılık ve köktendincilik okulu mu olacak? Tüm bunları kim kontrol edecek. Ülkedeki Müslümanların durumu açıklığa kavuşuncaya kadar ertelenebilir. Burada kalacaklarsa hakları var. Ancak, geçici iseler ne gerek var. Hiçbir şey yapmayacağız" ifadelerini kullandı.
 
‘YUNANİSTAN, YUNAN VE HRİSTİYAN OLMAKTAN ÇIKIYOR’
 
Yunanistan’da yaşanan mülteci meselesinden endişe duyduğunu ifade eden İeronimos, ülkenin Yunan ve Hristiyan olmaktan çıkmaya doğru ilerlediğini ileri sürdü. İeronimos, tüm bunların önceden planlandığını belirterek, "Bu yüzden ısrar ediyorum sadece duygusallığa kapanmamalıyız. Bugün olup bitenler 50 yıl ilerisi için planlandı" diye konuştu.
 
AŞIRI SAĞCILAR CAMİ İÇİN TAHSİS EDİLEN ALANI İŞGAL ETTİ
 
Öte yandan cami yapımı için tahsis edilen Atina Belediyesi’ne ait arsa aşırı sağcı bir grup tarafından temmuz ayından bu yana işgal altında. Kendilerine ‘Yunan Yedekler ve Halk Askerleri Hareketi’ anlamına gelen Greek movement of Reservists and Citizen-Soldiers adını veren grubun lideri Yannis Ioannidis, News IT’ye yaptığı açıklamada “Bu özgür Yunanistan” dedi.
 
Cami için ayrılan askeri bölgenin evsiz Yunanlar için olduğunu ve Yunan toplumunun Müslümanlaşması tehlikesi olduğunu savunan Ioannidis, “Eğer buraya cami yapmak için iş makinelerini getirirlerse, şoförü yerinden çıkarır ve burayı basketbol sahası yaparım. İstedikleri kadar biber gazı sıksınlar, sonrasında da cesetler için poşet getirsinler” dedi. Ioannidis, Persler ve Yunanlar arasındaki Termopylae Muharebesi’ni de hatırlatarak “Burası bizim için Termopylae” ifadelerini kullandı.
 
Yunanistan Şeffaflık ve İnsan Hakları Genel Sekreteri Kostis Papaioannu konuyla ilgili yayımladığı yazılı açıklamada, işgalci grupların bu faaliyetlerinin geçmişte yaşanan nefret gösterilerini hatırlattığını belirterek, bu durumun kamu düzeni ve güvenlik açısından tehlike oluşturduğunu kaydetti. Papaioannu açıklamasında, "Bu hareketin amacının ibadet yeri inşa edilmesini engellemek olduğu aşikar. Ancak, bu devletin bir kararıdır ve ülkenin uluslararası bir sorumluluğudur" ifadelerini kullandı.
 
SYRIZA: AŞIRI SAĞCILAR ÜLKEDE YAŞAYANLARIN İBADET HAKKINI ENGELLEYEMEZ
 
SYRIZA’dan yapılan açıklamada, cami yapımı için tahsis edilen arsanın işgal edilmesinin ırkçı bir hareket olduğu ifade edilerek, aşırı sağcı seslerin ülkede yaşayanların ibadet haklarını engelleyemeyeceği kaydedildi.
 
PASOK partisinden yapılan açıklamada ise cami yerinin bilinen aşırı sağcı çevreler tarafından yaşa dışı olarak işgal edildiği ve devletin buna duyarsız kaldığı belirtildi. Bu konuda yetkili olan Şeffaflık ve İnsan Hakları Genel Sekreterliği’nin, yasal uygulama yönüne gitme yerine sadece yazılı bir duyuru yayımlamakla yetindiği ifade edilen açıklamada, yetkili savcılığa hareket geçme çağrısında bulunuldu.
 
KAMİNİS: GÖRÜŞLERİM BİLİNİYOR
 
Cami alanının işgal edilmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atina Belediye Başkanı Yorgos Kaminis ise işgal olaylarıyla ilgili belirli görüşleri bulunduğunu ve bunların bilindiğini söyledi. Kaminis ayrıca, “Şehrin çevresinde 200 tane gayriresmi yer olacağına bir tane resmi yer olması çok daha iyidir” ifadelerini kullandı. (Kaynaklar: T24, sputniknews.com)