ÖHD Eş Genel Başkanı Ömer Güneş, “Terör tanımı genişletilirse, fiili olarak yürüyen bu hukuksuzluğa yasal bir tanım getirilecek. AKP’ye her türlü muhalif düşünceye cezaevi tehdidi demektir. Ya da cezaevinin alternatifi olarak adli kontrol” dedi.

Son dönemdeki gözaltı ve tutuklamaları değerlendiren Güneş,“Geçmişte AKP-Cemaat iş birliği ile hukuka aykırı bir şekilde üretilmiş soruşturmalar bugün savaş konsepti ile birlikte raftan indirildi. Toplu operasyonlara gerekçe yapılıyor” ifadesini kullandı.

2014 yılında ÖYM’lerin kaldırıldığını ardından terörle mücadele mahkemelerinin kurulduğunu ardından bu mahkemelerin de kaldırıldığını hatırlatan Güneş, eski soruşturmaların 2014 yılında teknik olarak yeni soruşturma numaraları aldığını ve AKP’nin savaş politikaları ile paralel olarak siyasi operasyonların yürütülmesi için devreye konulduğunu ifade etti.

Ergenekon ve Balyoz davalarında sanıkların beraat ettiğini belirten Güneş, Kürtler dışındaki tüm kesimlerin hukuka aykırı deliller oluşturularak yapılan soruşturmalardan beraat ettiğini söyledi.

Güneş, “O dönem haklarında soruşturma açılan tutuklanan Kürtlerin davalarını ne olur ne olmaz diye beklettiler. Onların tabiri ile buzdolabında beklettiler şimdi de buzdolabından çıkarttılar. Bu da savaş politikasının bir devamıdır. Tutuklama, gözaltı ve eski dosyaları yenileme. Hukuka aykırı olduğu ispatlanmış bir dönemin yargılamaları bugün bize hukuk adı altında bir baskı politikası olarak geri dönüyor” dedi.

‘TERÖR TANIMININ GENİŞLETİLMESİ KILIFTIR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sinyalini verdiği “Terör tanımının genişletilmesi” konusunda değerlendirmelerde bulunan Güneş, mevcut durumda da terör tanımının fiili olarak genişletilmiş olarak uygulandığını söyledi.

Her siyasi faaliyetin mevcut koşullarda da yargı tarafından “terör faaliyeti” olarak değerlendirildiğini ifade eden Güneş, “Pratik bu. Terör tanımı genişletilirse, fiili olarak yürüyen bu hukuksuzluğa yasal bir tanım getirilecek. AKP’ye her türlü muhalif düşünceye cezaevi tehdidi demektir. Ya da cezaevinin alternatifi olarak adli kontrol” dedi.