Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast'la birlikte poz veren polisler Metin Balta ve İbrahim Fırat, ‘FETÖ soruşturması’ kapsamında meslekten ihraç edildi.

19 Ocak 2007 tarihinde Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast, cinayetin ardından 22 Ocak'ta Samsun Otogarı'nda yakalandı. Samast'ın, götürüldüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin çay ocağında elinde Türk bayrağı ile fotoğrafı çekildi.

Samast'ın bir yanında polis şefleri, diğer yanında ise jandarma bulunuyordu.

Fotoğrafta yer alan polislerden dönemin Samsun Terörle Mücadele Müdürvekili Metin Balta ve aynı şubeden Komiser İbrahim Fırat, görevi kötüye kullanma ve gizliliği ihlal suçlamasıyla yargılandı. İki polis, bu davadan beraat ettikleri gibi terfi ettirilmişlerdi.

O süreç içinde terfi de ettirilen Balta 3.Sınıf Emniyet Müdürü olurken, Fırat ise emniyet amirliğine geçmişti.

Star gazetesinin haberine göre; fotoğraf skandalının 'FETÖ' tarafından hazırlanan kumpasların planlı bir parçası olduğu iddia edildi. O fotoğrafın, 'cinayeti milliyetçiler işledi' algısı oluşturup Ergenekon operasyonuna zemin hazırlaması amaçlanan bir kurgu olduğu öne sürüldü.

Habere göre, yargılanıp aklanan, ardından da terfi ettirilen polisler 15 Temmuz darbe girişiminin ardından önce “örgüt üyeliği”nden açığa alındılar, ardından da meslekten ihraç ettirildiler.