1972 doğumlu Bayram’ın cenazesi için, bir araya gelen yakınları, sevenleri, arkadaşları Bodrum Belediye Meydanı’nda oldukça hüzünlü anlar yaşadı. Bayram’ı son yolculuğuna uğurlamak için toplanan kalabalık Bodrum Belediye Meydanı’nı adeta matem alanına dönüştürdü. Merhumun cenaze törenine İzmir, Ankara ve yurdun değişik bölgelerinden çok sayıda arkadaşı katıldı.

ÇARIK İBO: “HER ÖLÜM ERKEN ÖLÜMDÜR” DER ŞAİR

Cenazeye katılan Bodrum Belediyesi eski Fen İşleri Müdürü Şevki Ekinci; “Mehmet evladımız gibiydi. Bodrum’un gururuydu. Geçmişte ODTÜ’de oldukça başarılı bir öğrenci olduğunu buralardan duymak bizleri mutlu ediyordu. Matematik kitabı yazmıştı. Matematik camiasında ve üniversite çevrelerinde oldukça gündem olan bir eser olmuştu. Evladımızın, “Sayılar Atlası” isimli kitabını ilk fırsatta temin edip okumaya çalışacağım. Bu gençlerimizin kıymetini geç öğreniyoruz. Bunda bizimde kusurumuz var elbette. Sonuçta gideni geri getiremiyoruz. Ama maalesef Bodrum çok değerli bir evladını yitirdi. Başta ailesi, yakınları olmak üzere hepimizin başı sağ olsun” diyerek duygularını ifade etti.

Bodrum’un sevilen esnaflarından Çarık İbo lakaplı İbrahim Göymen’de cenaze töreninde; “Ne kadar çok sevildiği ortada evladımızın. Hep güzel anılarıyla anılacaktır. ‘Her ölüm erken ölümdür’ der de şair. Bu çok aniden, beklenmedik bir zamanda ve çok erken oldu. Cıvıl cıvıl enerjik bir kıymetlimizdi. Araştıran, sorgulayan, soran bir tarafı vardı. Bilime yatkındı. Matematik üzerine uzmanlaşmıştı. Siyaset bilimiyle, sosyal bilimlere meraklıydı. Son zamanda Bodrum üzerine araştırmalar yapıyordu. Maalesef öğrendiğim kadarı ile o çalışmaları yarım kalmış. Çok üzgünüz. Sözün tükendiği yer burasıymış galiba” diyerek üzüntülerini dile getirdi.

MEHMET BAYRAM, ODTÜ’LÜ NECMİ EFSANESİDİR

Bodrum’un sevilen siyasetçilerinden ve muhasebecilerinden Hasan Uri de: “Mehmet’in ODTÜ’deki ve arkadaş çevresindeki lakabı, ‘ODTÜ’lü Necmi’ idi. Edebiyat, siyaset dergilerinde ve akademik yazılarında bu mahlası kullanırdı. Kendisini tanımak kendi adıma büyük şanstı. En dikkatimi çeken tarafı çok zekiydi. Dünyayı algılama ve yorumlama tarzında filozofik bir taraf vardı. Şöyle bir anısını aktarayım. 90lı yıllar. Doğu Perinçek ODTÜ’de konuşmaya yapmaya gelecek. Öğrenciler konuşturmak istemiyor ama Perinçek kolluk güçlerinin yüksek güvenlik önlemleri ile üniversiteye girebiliyor. ODTÜlü Necmi soru sormak için, söz alıyor. Herkes gergin tabi. Perinçek de ha keza. Tek şey soruyor: ‘Sayın Perinçek ömrüm boyunca sizin burcunuzu merak etmişimdir. Burcunuz nedir acaba?’ Bir anda bütün salon kopuyor. Kahkahalardan Perinçek’in konuşması zaten arada kaynıyor. Perinçek salonu terk etmek zorunda kalıyor. Çok zekiydi. Gazetecilik, yazarlık ve çevirmenlik yaptı. 90’lı yılların başlarında itibaren anarşist hareketin içerisinde yer aldı. Amargi, Apolitika ve MecmuA dergilerinde yazıları yayımlandı, OtonomX’i çıkaran ekiptendi. Bodrum’da geçen son yıllarında ilçenin tarihi ve sayılar üzerine kitaplar yazıp derledi” görüşlerine yer verdi.

ODTÜ’LÜ NECMİ’YE BORCUMUZ VAR.

Bitez Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanan ODTÜ’lü Necmi ardında: “Hakiki hayatta mümkün olan, sadece, hayallerimizin sınırları ve kaynakları tarafından tayin edilir. Lâkin, bu hakiki hayatın üstüne tamamen sahte bir hayat, sanal değil, kurulmuştur. Özgürlük sokaktadır” sözlerini bizlerin aklına düşürerek, bu dünyadan göçtü. Yaratmaya çalıştığı dünya denli ışıltılar içerisinde uyusun.

Bodrum, ODTÜ’lü Necmi’sini unutmayacak. Başta Bodrum tarihi ve gerçekleriyle ilgili olanlar olmak onun yarım bıraktığı, kültürel-bilimsel-akademik çalışmalarının devamcısı olacaktır. Bu adeta ODTÜ’lü Necmi’ye dair tamamlanması gereken son görev gibi duruyor.

Kaynak: Bodrum Haberi