Nobel Barış Ödülü'nün Liberya'dan Ellen Johson-Sirleaf ile Leymah Gbowee ve Yemenli Tawakkul Karman kazandı.

Devlet Başkanı Sirleaf ve iç savaşa karşı kadın hareketi başlatan Gbowee, ülkelerindeki kadın haklarını savundukları için ödüle layık görüldü. 

Yemenli kadın hakları savunucusu Tawakkul'da kadınların sesini güçlendirmek için verdiği çabalar sebebiyle İsveç Kraliyet Akademisi tarafından ödülü kazanan diğer isim olarak belirlendi. 

Her üç kazanan da gelişmekte olan ülkelerde kadın haklarının savunucusu ve güçlenmesi için gösterdiği çabalarla ödüle aday gösterilmişti. 

91. kez sahibini buldu

Nobel Barış Ödülü ilk kez verildiği 1901 yılından bu yana 91 kişiye layık görüldü. Geçen yıl, ABD Başkanı Barack Obama kazanmıştı.  

Nobel Barış Ödülü’nün kazanan en genç insan, 1976’da henüz 32 yaşındayken bu ödüle layık görülen Mairead Corrigan’dı. En yaşlı kazanan ise 1995 yılında bu ödülle onurlandırılan 87 yaşındaki Joseph Rotblat oldu. 

Nobel Barış Ödülü’nü kazanan isim, Norveç parlamentosundan seçilen beş kişi tarafından belirleniyor. Ödül adını dinamitin mucidi İsveçli bilim insanı Afred Nobel’den alıyor. 

Bu yıl, ödüle tam 241 aday gösterildi. Aralarında Wikileaks gibi örgütlerinde bulunduğu adaylar arasında öne çıkanlar Arap Baharı’nda rol oynayan aktivistler oldu. 

Adaylar, dünyanın dört bir yanındaki milletvekilleri, üniversite profesörleri, Nobel komitesi adayları ve ödülü geçmişte kazanan insanlar tarafından belirleniyor. (farklıhaber8)