İçişleri Bakanı Muammer Güler, TBMM Genel Kurulu'nda Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Güler burada yaptığı açıklamada bu yılki Newroz'larda kutlamalara katılan kitlelerin taşıdıkları 'Öcalan posterleri'nin 'suç ve suçluyu' övmek olduğunu söyledi.

Muammer Güler, Newroz münasebetiyle 17 Mart'tan itibaren ülkenin birçok yerinde toplantılar düzenlediğini söyleyerek, ''Öcalan posterleri, 'suç ve suçluyu övmek' anlamında yasaktır, suçtur. Bununla ilgili tespitler yapılmıştır. Bazı yerlerde mahkeme kararları alınarak yasaklanmıştır, bazı yerlerde kitleler halinde giriş yapıldığı için o anda müdahale edilmemiştir ama tespit yapılmıştır. Mutlaka adli mercilere intikal ettirilecektir'' dedi.

Bu yıl bir çok merkezde "Öcalan'a Özgürlük, Kürtlere Statü" şiarıyla yapılan Newroz kutlamalarında, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin yanı sıra, konuşmaların yapıldığı sahnelerde de Öcalan'ın resimleri yer aldı. İstanbul Kazlıçeşme'de BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katıldığı Newroz kutlamasında da sahnedeki ekranda Öcalan'ın resmi yer alıyordu. Ayrıca bu yıl, geçmiş yıllardakinin aksine, 'Öcalan posterlerine' polislerce müdahale de edilmemişti.

Bu arada yarınki Diyarbakır Newroz'unda da Öcalan'ın 'tarihi çağrısı' BDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder tarafından okunacak.