22 Kasım’da yapılan ve Müslüman kardeşler kökenli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yetkilerini artıran anayasa değişikliği sonrası başlayan gösteriler devam ediyor.

DAMANHUR'DA BİR KİŞİ ÖLDÜ

Gösterilerde çatışmalar yaşanırken, polis başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda göstericilere göz yaşartıcı bombalar ile müdahale etti. Damanhur kentinde ise muhaliflerle çıkan çatışmada Mursi’yi destekleyen Müslüman Kardeşler yanlısı bir genç yaşamını yitirdi.

MURSİ ORTA YOL BULMAYA ÇALIŞIYOR

Tepkileri dindirmeye çalışan Cumhurbaşkanı Mursi, yetkilerini artıran son anayasal düzenlemelerin geçici olduğunu ve iktidarı tek elde toplamak amacında olmadığını savundu.

Mursi’nin ofisinden yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı’nın diğer siyasi partilerle ortak bir yol bulma amacında olduğu kaydedildi. Mursi’nin bugün de, Yüksek Hakimler Kurulu üyeleri ile bir araya gelmesi bekleniyor.

MUHALİFLER TAHRİR MEYDANI’NDA BÜYÜK GÖSTERİYE HAZIRLANIYOR

Mursi cephesinde bunlar yaşanırken, muhalefet de geri adım atmamakta kararlı. Başta başkent Kahire ve Tahrir Meydanı olmak üzere birçok yerdeki eylemlerin devam etmesi bekleniyor. Muhalifler, yarın Tahrir Meydanı’nda büyük bir gösteriye hazırlanıyor.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER DE MURSİ İÇİN SOKAĞA ÇIKIYOR

Öte yandan, Müslüman Kardeşler örgütü de Muhammed Mursi’ye destek vermek amacıyla yarın Kahire’de bir gösteri düzenlemeye çağırdı. Örgütün düzenleyeceği gösterinin, muhaliflerle çatışmayı önlemek amacıyla Tahrir Meydanı’ndan uzak bir alanda yapılması planlanıyor.

MURSİ YENİ DİKTATÖRLÜK KURMAKLA SUÇLANIYOR

2011 yılında özellikle özgürlükçü ve demokrat gençlerin başlattığı devrim hareketi, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in iktidarı bırakmasıyla sonuçlanmıştı. Haziran ayında ilk seçimlerde cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, diğer muhalifler tarafından 'devrimin içini boşaltmak' ve yeni bir diktatörlük kurmak istemekle suçlanıyor. (anf)