2005 yılında çıkardığı ‘Bizim Ninniler’ albümü ile önce bebeklerin gönlüne taht kurdu.

Daha sonra ardı ardına çıkardığı ‘Kül’, ‘Sâlâ’, ‘Numinosum’ ve ‘Outim’ (Once Upon a Time in Mingrelia) adlı uluslararası prodüksiyonlara imza atan Mircan Kaya,  bu kez “Gece Karanlık Çekirge ve Sen“ adlı ilk kitabıyla okuyucularının karşısına çıktı.

Lazların dünyaya açılan seslerinden olan Mircan, iç yakan ağıtlardan neşeye de hüzne de uğrayarak yol aldı ağır adımlarla. Etnik sesleri caz ritimleriyle kullanan Mircan, Doğu ile Batı’yı iç içe geçirerek, lirikleri, sesi, kullandığı dil ve albümlerinde çalınan enstrümanlarla ‘ötekiyi’ alt edip insanı ele aldı… Ama bu kez Mircan Kaya kendi hayatına bir kitapla dokunuyor…

“Gece Karanlık Çekirge ve Sen“ Mircan Kaya’nın ilk kitabı. Yaptığı müziği kategorize etmek ne kadar zorsa, yazdığı kitabı kategorize etmek de bir o kadar zor olacak gibi. Belki bir mini roman denebilir. Bir asırlık bir Doğu Karadeniz destanını yüz küsur sayfada sunuyor yazar. Her biri ayrı başlık altında kısa öykülerle bağlıyor parçaları bir birine.

Doğduğu dağ köyünün en tepesinde, bir ağaç evde, dış dünyaya tamamen kapalı bir biçimde annesiyle geçirdiği iki haftalık süre zarfında, onunla yaptığı muhabbetle, öyküsünü yüreğinden koparıp annesinin belleğinde bir zaman yolculuğuna çıkarıyor geçmişe doğru ve annesinin sesi olup onun adına günah çıkartıyor. Ana rahmine geri dönüş bir tür ve olumlama çabası tüm kusurları. Başkasının acısına bakabilmek, onun penceresinde görebilmek, onun sesi olabilmek, duygularına tercüman olmak...

Doğanın egemen olduğu her yerde görebileceğimiz pagan yaşam geleneğinin de izlerini bulduğumuz bu bir asırlık öyküde gerçekçi bir bakış açısı benimsiyor Mircan Kaya ve müziğindeki buruk tadı, kaleminde de hissettiriyor.

Kitaba adını veren son bölüm “Gece Karanlık Çekirge ve Sen” ile kendinizi, tam yazarın göz yaşı döktüğü noktada ağlarken bulabilirsiniz ama her zamanki gibi Mircan Kaya son bölüm ile yaşamı ve aşkı yüceltiyor.

KİTAPTAN;

"(...) Beni ikna ettiler o yavru kediyi kesmem için.

Ben de kestim. Kesince herkes alkışladı beni.

Ben çocuktum. Küçücük bir kızdım.

Bana o kediyi neden kestirdiler?

Bu rüyayı ondan gördüm ben. Biliyorum.

Ellerime kedi kanı bulaştı benim."