Mardin’in Midyat ilçesinde 2016 ile 2018 yıllarında yapılan operasyonlarda çok sayıda kişi “gizli tanık” beyanları gerekçe gösterilerek, haklarında soruşturmalar kapsamında tutuklandı. En son 2018 yılının Ağustos ayında yapılan operasyonlarda hazırlanan dosyalara, “gizli tanık” oldukları belirtilen “Nilüfer” ve “Esmer” adlı 2 kişinin iddiaları konuldu. “Esmer” ve “Nilüfer” isimli gizli tanık beyanları gerekçesiyle HDP’li Mehmet Dağ ve Mesut Aydın, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu. Bir süre tutuklu kalan iki isim, daha sonra tahliye edildi ancak yargılamaları devam etti.

MAHKEME DİNLEMEK İSTEDİ

Ahmet Kanbal'ın Mezopotaymya Ajansı'nda yer alan haberine göre, devam eden yargılamada her iki gizli tanık hakkında avukatların talebi üzerine yeniden dinlenme kararı alındı. Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, gizli tanık “Esmer” ve “Nilüfer” ile ilgili bizzat mevcutlu hazır edilmeleri, edilemiyorsa da gerekçelerinin mahkemeye bildirilmesi kararı aldı. Ancak mahkemenin kararına rağmen söz konusu isimler bir türlü dinlenmedi. 10 Mart'ta görülen duruşmada tanıkların yeniden dinlenmesi talebine cevap geldiği belirtildi. Mahkemeye Tanık Koruma Şube Müdür Vekili imzası ile gönderilen yazıda, her iki ismin de soruşturmanın başlatılmasından 3 ay sonra Tanık Koruma Programı’ndan çıkarıldıkları ve kendilerine ulaşılamadığı belirtildi.

PROGRAMDAN ÇIKARILDILAR

Gönderilen yazıda, “Esmer” ve “Nilüfer” isimli “gizli tanıklar”la ilgili şu ifadelere yer verildi: “Tanık Koruma Dairesi Başkanlığı ile yapılan şifahi görüşmeler neticesinde; tanıklar hakkında uygulanmakta olan tedbirlerin Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 7 Temmuz 2018 tarih ve 2018/107 Esas Sayılı Tanık Koruma Tedbiri iptal kararı ile kaldırıldığı tespit edilmiş olup, şahıslar hakkında uygulanması devam eden herhangi bir Tanık Koruma Tedbiri Kararının bulunmadığı anlaşılmıştır. 5726 Sayılı Tanık Koruma Kanunu kapsamında şahısların ifadelerine başvurabilmek için haklarında Tanık Koruma Tedbir Kararı verilmesi gerekmektedir. Bu sebeple bahse konu tanıkların hazır edilemeyeceği, ancak haklarında yeni bir Tanık Koruma Tedbiri Kararı verilmesi ve Şube Müdürlüğümüze gönderilmesi halinde gereğinin yapılacağı hususunu bilgilerinize arz ederim.”

GİZLİ TANIKLAR SAHTE ÇIKMIŞTI

Mardin’de daha önce “ML1Z0G7R1T/MALAZGİRT”, “B19O9L6D2P0L1T5 /BOLDPİLOT”, “1AN4K0AR2A/ANKARA” ve “Boksör” isimli “gizli tanıklar” da sahte çıkmıştı. “P1L5EV3NE8/PLEVNE” isimli gizli tanık ise mahkeme huzurunda verdiği beyanında emniyet aşamasında verdiği iddia edilen beyanların kendisine ait olmadığını dile getirmişti. “PLEVNE”nin bu beyanının ardından Tanık Koruma Programından çıkarılmıştı. Ancak “PLEVNE”’nin durumu mahkemeye bildirilmemişti. Tanık Koruma Dairesi Başkanlığı tarafından Tanık Koruma Programına alınmadığı belirtilen "B19O9L6D2P0L1T5 (BOLDPİLOT)" isimli "gizli tanık" için ise daha sonra mahkemeye gönderilen bir yazıda tutanakların “sehven” Emniyet Müdürlüğü TEM Şubede unutulduğu iddia edilmişti.

TANIKLIK NASIL SONA ERER?

5726 Sayılı Tanık Koruma Kanunu'nun 8'inci maddesinin 4'üncü Fıkrasında, bir kişinin Tanık Koruma Programı'ndan çıkarılması şu hallerde gerçekleştirilir: "Koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yanlış bilgi vermesi veya bildiği hususları açıklamaması, koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yalan tanıklık veya iftiradan mahkûm olması, önceki kimlik bilgileri ile ilgili kendisinden talep edilen bilgiler hakkında yanlış beyanda bulunması, koruma kararında belirtilen tedbirlere aykırı bir davranış içine girmesi, koruma sebeplerinin ortadan kalkması."