Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın dördüncü ve son Enflasyon Raporu toplantısında konuştu. 

Toplantıda yapılan sunumda, 2022 yılı enflasyon tahmini yüzde 60.4'den yüzde 65.2'ye yükseltildi. 2023 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 19.2'den yüzde 22.3'e yükseltildi. 

2024 yılı enflasyon tahmini ise değiştirilmeyerek yüzde 8.8 olarak belirlendi.

Kavcıoğlu, enflasyonun sonbaharda yüzde 85 civarında zirve yapmasının beklendiğini söyledi.

Merkez Bankası, 2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 71.3'ten yüzde 75'e yükseltti. 2022 ortalama ham petrol fiyat tahmini ise 99.6 dolardan 100.5 dolara çıktı.

Kavcıoğlu, enflasyonun küresel çapta arttığını belirterek "2022 yılına ilişkin enflasyon beklentileri bir çok ülke için yukarı yönlü güncellendi, bir süre daha devam edeceği öngörülüyor" dedi. Şahap Kavcıoğlu, küresel risklerin arttığını vurgulayarak "Küresel risklerin önümüzdeki dönemde de devam etmesi ve önümüzdeki yıl büyümeleri daha çok etkilemesi bekleniyor. Küresel büyümeye yönelik karamsarlığın arttığı bir dönemden geçiyoruz"ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı, emtia fiyatlarının üçüncü çeyrekten itibaren gerilemeye başladığını ve bu durumun enflasyonu olumlu etkilemesinin beklendiğini aktardı.

"ENFLASYONLA MÜCADELEDE KENDİMİZİ BAŞARILI SAYAMAYIZ"

Kavcıoğlu, Türkiye ekonomisine dair yaptığı değerlendirmelerde "Temmuz başından bu yana öncü göstergeler büyümede sınırlı bir yavaşlamaya işaret etmektedir. İşgücüne katılım artışı sürerken, işsiz sayısındaki azalış daha belirgin hale gelmiştir. İşgücüne katılım ve istihdam göstergelerinin pandemi öncesi seviyelerine çıkması işgücü piyasasının sağlıklı işlemesi açısından önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu, enflasyonla ilgili sorulan soruya şu yanıtı verdi: "Enflasyonun bu noktaya gelmesinde tabii kendimizi çok başarılı sayamayız, ancak uyguladığımız politikalar inşallah bizi başarılı kılacak. Enflasyon varsa orada sorun vardır, orada başarıyı konuşmak da doğru değil, vatandaşların sıkıntısını çok yakından biliyoruz, tedbirleri alıyoruz, bunun sonucunu da çok kısa sürede göreceğimize inanıyoruz"
TCMB Başkanı net hata noksanın 28 milyar dolara çıkmasıyla ilgili soruyu "Net hata-noksanda bu yıl için bir şey aramaya gerek yoktur. Net hata-noksanın en önemli nedenlerinden biri turizm rakamlarının sonradan güncellenerek doğruya yakınsaması, bunun daha da azalması için TÜİK'le ortak çalışmamız var. Net hata-noksan sadece bu sene fazla vermiyor, geçmiş yıllarda da bunun üzerinde veya bu civarda olduğu çok yıllar var" şeklinde yanıtladı.

Şahap Kavcıoğlu, KKM ile ilgili "Kur Korumalı Mevduat sistemu başarılı, Merkez Bankası'ndan çıkan önemli bir kaynak yok. Yıl sonu bilançomuzda net şekilde tüm kalemleri göreceksiniz. Gizlenmiş, saklanmış bir durum yok" dedi.