Melih Gökçek’in ODTÜ’lüleri cezalandırma amacıyla keyfi olarak ODTÜ seferlerini durdurmasının açıkça ulaşım hakkının gasp edilmesi olduğunu söyleyen THD uygulamayı mahkemeye taşıdı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ODTÜ-100.Yıl Otoyolu projesine karşı gösterdiği direnişle başını ağrıtan ODTÜ’lüler, otobüs seferleri kaldırılarak cezalandırılmak istendi. EGO, “otobüslere zarar verildiği” iddiasıyla üzerinde “ODTÜ” yazan otobüslerin ODTÜ’ye gitmesini engelledi.

ODTÜ bileşenlerinin tepkisini çeken ve bir dizi eylem yapmasına da yol açan uygulamayla ilgili olarak Tüketici Hakları Derneği (THD), Büyükşehir Belediyesi ve EGO’ya dava açtı. Ankara 8. İdare Mahkemesi uygulamanın yürütmesini durdursa da Ankara Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı ve hukuksuzluğun sürdürülmesinden yana oldu.

Bölge İdare Mahkemesi’ne dayanarak UKOME üzerinden alınan karar bir kez daha mahkemelik oldu. THD, 24 Ocak’ta Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO’ya bir kez daha dava açtı.

‘Köyün elektriğinin kesilmesinden farkı yok’

Açılan dava ile ilgili bir açıklama yapan THD, UKOME kararı ile ulaşım hakkının engellenmesinin kabul edilemez ve kamu hizmeti niteliklerine aykırı olduğunu söyledi. “Uygulamanın, bir köy muhtarının elektrik tellerine zarar verilmeyeceğini taahhüt etmemesi nedeniyle köyün elektriğinin kesilmesinden hiçbir farkı yoktur” diyen THD, ODTÜ Rektörlüğü’nün de yerleşkeye giren araçların güvenliğini sağlama gibi bir yükümlülüğünün bulunmadığını dile getirdi.

Ulaşım hakkının alenen gaspı

Binlerce öğrenci, öğretim üyesi ve çalışanların mağdur edilmesinin, kamu hizmetinin vatandaşlara karşı tehdit unsuru olarak kullanılmasının açıkça hukuka aykırı olduğunu belirten dernek, dava dilekçesinde “ODTÜ içinde ulaşım ancak otostopla sağlanabilmektedir. Dava konusu işlem açıkça ulaşım hakkını engeller niteliktedir. Yerleşkenin genişliği ve mevsim koşulları binlerce kişiye telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracaktır” ifadelerine yer verdi. 

(sendika.org)