Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Meksikalı Gazeteci Abraham Mendoza Mendoza’nın, batıdaki Michoacán eyaletinin başkenti Morelia’da öldürülmesini kınadı ve müfettişleri herhangi bir ipucunu ihmal etmemeye çağırdı.

38 yaşındaki Mendoza’nın spor salonundan arabasına yürürken vurularak öldürülmesinden birkaç saat sonra, Michoacán Eyalet Savcılığı yaptığı açıklamada üç şüpheliyi tutukladığını ve soruşturmaya devam ettiğini söyledi.

Mendoza, 2013’ten beri Voces Radio’da haber yönetmeni, yapımcı ve program sunucusu olarak çalıştı.

Ayrıca, başka bir yerel radyo istasyonu olan EXA-Morelia için muhabirlik yaptı ve Central TV AM’de ve Grupo Acir radyosunda ve Vasco de Quiroga Üniversitesinin Observatorio programında programlara ev sahipliği yaptı.

Sosyal medyada, hem yerel hem de federal siyasi yolsuzluk eleştirilerinde bulundu ancak son zamanlarda tehdit aldığını bildirmemişti.

"DAHA KAÇ KURBANA İHTİYAÇ VAR?"

RSF’nin Latin Amerika Bürosu Başkanı Emmanuel Colombié “Meksika’da bu yıl en az 3 gazeteci öldürülürken, yetkililerin medya çalışanlarını korumak için cesur önlemler alması için daha kaç kurbana ihtiyaç olacak?” diye sordu.

Colombié “Michoacán savcılığı ve yerel polis, Abraham Mendoza’nın cinayetiyle ilgili örnek bir soruşturma yürütmeli ve gazeteciliğiyle olası bir bağlantı da dahil olmak üzere herhangi bir şeyi dışlamamalıdır.”

MEKSİKA’DA EN AZ 2 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Meksika’da 2021’in başından bu yana çalışmaları nedeniyle en az iki gazeteci daha öldürüldü. Gustavo Sánchez Cabrera, 17 Haziran’da güneydeki Oaxaca eyaletinde infaz tarzı bir cinayetin kurbanıydı. Çevrim içi haber kuruluşu Noticias Xonoidag’ın Kurucusu ve Editörü Benjamín Morales Hernández’in de cansız bedeni de, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde kuzeybatıdaki Sonora eyaletinde Caborca ile Sonoyta arasındaki bir yolun kenarında bulunmuştu.