Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP) düzenlediği "Zindanlar yıkılsın, gazetecilere özgürlük" yürüyüşü, Çağlayan Adliyesi'nin önünde 18 gün boyunca yapılan Tanıklık Günleri'nin ardından gerçekleştirildi.

 

Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, Türk Hava Yolları'nda (THY) işten çıkarılan Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) üyeleri, Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ve Türkiye Kundura Sanayi, Deri ve Deriden Yapılan Giyecek Dahil Her Türlü Eşya Yapımı, Saraciye Debagat İşçileri, Kürkçülük, Tutkal Sanayi ve Bağırsak İşleme Yerleri İşçileri Sendikası (Deri-İş) üyeleri de destek verdi.

 

İstiklal Caddesi'nde, Tünel'den Taksim meydanına yapılan yürüyüşte, bir kez daha haksız tutuklamalara ve gazetecilik faaliyetinin yargılandığına dikkat çekildi.

 

Yürüyüşün ardından, GÖP Dönem Sözcüsü ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi basın açıklamasını okudu.

 

İpekçi, "Başbakanın sadece gazetecilere değil toplumun tüm kesimlerinin boynuna tasma, ellerine kelepçe takma niyetini reddediyoruz" dedi.

 

İktidarın tutuklu gazeteciler ve basın özgürlüğü sorununa çözüm aramadığını ifade eden İpekçi, Türkiye'de 27 basın kuruluşundan tutuklu gazetecilerin bulunduğunu ve hapisteki gazetecilerin çoğunluğunu ise Kürt basını çalışanları olduğuna dikkat çekti.

 

"Basın kartları olmadığı için meslek örgütlerine üye olamayan, işveren tehdidi yüzünden sendika üyesi olamayan gazeteciler, 'örgüt üyeliği'yle suçlanıyorlar. Gazetecilik faaliyetlerimizin arkasında bir örgüt arıyorsanız o örgütlerin hepsi burada, bu meydanda. Gazetecilik mesleğimizi özgürce, bağımsız olarak yerine getirmemize gölge etmeyin!"

 

TUNCEL: "ÖRGÜTLENİRSEK KAZANAN BİZ OLACAĞIZ"

Eyleme destek veren Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de "Biz örgütsüz olduğumuz için insanlarımız cezaevlerinde. Örgütlenirsek ve örgütlü mücadeleyi yükseltirsek kazanan biz olacağız" diye konuştu.

 

Yazar Ragıp Zarakolu ile sanatçılar Nur Sürer ve Şevval Sam da gazetecilere özgürlük için yürüdü.

 

İstanbul - BİA Haber Merkezi Fotoğraf: Ece Koçak.