Döviz kurunun yükselmesiyle birlikte kağıt fiyatları artarken, bir çok ulusal ve yerel gazete kapanma tehlikesi ile karşı karşıya geldi.

Diyarbakır’daki yerel gazete temsilcileri kağıttaki fiyat artışına karşı bir çözümün bulunmaması durumunda, yerel gazetelerin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.

SEKA’nın özelleştirilmesi sonucu kağıt kullanımında dışa bağımlılık ve dövizle ithal kağıdın ithal edilmesi basın sektörünü olumsuz etkiliyor.

'GAZETELERİN VERGİ VE SGK YÜKÜ KALDIRILMALI'

Evrensel’den Fırat Topal’ın haberine göre, Güneydoğu Ekspres Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüsnü Pervane, kağıttaki döviz kurun artışıyla birlikte yerel gazetelerin durumunun daha da kötüleştiğini ifade etti.

Pervane, kağıttaki fiyat artışına karşı bir çözüm bulunamadığı takdirde yerel gazetelerin kapanmakla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Basın İlan Kurumundan ilan gelirin az olduğunu belirten Pervane şunları söyledi:

 “Gazeteler üzerindeki vergi ve SGK yükleri çok ağır. Bir personelin 1000 TL’ye yakın maliyeti var. Tabi bunlar geçmişten gelen sıkıntılar, bu da yetmezmiş gibi geçen seneden bu seneye kağıt fiyatlarında dolar ya da avro kaynaklı kağıtta yüzde 100’ü aşan bir zam oldu. O zamdan kaynaklı hem kimyasal maddelere ithal gelen tüm maddelere hem de kullanılan kalıp onlarda dışarıdan ithal geldiği için buna 3 kalem de bindiği zaman zaten fazla aboneliği olmayan, durumları sıkıntılı olan yıl sonunu görmeden kepenkleri kapatmaya, yılların birikimi olan belki de birçoğunun kendi emeğiyle ayakta tuttuğu gazeteler kapanma noktasına gelecektir. Bu da yereli destekliyoruz, diyenlerin birçok şeyi askıda kalıyor.”

Gazeteler üzerindeki maliyetin düşürülmesine ilişkin öneride bulunan Pervane, “Öncelikle gazetelerin üzerindeki vergi ve SGK yüklerinin kaldırılması talebimizdir. Tüm kurumların ihalelerinin, Basın İlan Kurumu üzerinden gazetelere verilmesidir” dedi.

Yerel gazetelerin önemine değinen Pervane, “Tüm haberler yerelden geliyor, ulusal kanallar, gazeteler haberleri yereldeki gazete ve ajanslardan alırlar. Gazete ilanlarını arttırarak, yerel gazetelerin gelirini arttıracak bir durum oluşmalı. Yoksa yerel gazetelerde çalışıp ailelerini geçindirmeye çalışanlarla gazete sahipleri de sıkıntıya girecektir” diye konuştu.

AYLIK MALİYET 20 BİNDEN 27 BİNE ÇIKTI   

Tigris gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlyas Akengin, dolardaki yükselişin basını olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi:

“Gazetemizin aylık maliyeti 20 bin TL iken dolar kurundaki hareketlilik dolayı bu maliyet 27 bin TL’ye çıktı. Zaten yerel gazetelerin durumu ortada, geliri ortada. Türkiye’nin birçok yerinde yerel gazeteler devletin verdiği resmi ilanlarla ayakta, bu resmi ilanlardan da zaten yüzde 15’lik bir kesinti yapıyor. Dolayısıyla kötü bir süreç var. Bu kağıt işi artık yerel gazetelere ciddi bir külfet olmaya başladı.”

Akengin, yerel gazetelerin hem hükümet hem de yereldeki yerel yönetimler ve kurumlar tarafından sahiplenilmediğini ifade eden Akengin, yerel gazetelerle dayanışma çağrısı yaptı.

Hükümetin kağıtla ilgili bir düzenleme yapması gerektiğini belirten Akengin şunları söyledi:

“Ulusal gazeteler bile çok ciddi bir düşüş içerisinde, kimi gazeteler de zam yaptı. Biz de ya zam yapacağız. Yani gelirimizi arttırmazsak mevcut ilanlarla ayakta kalmamız mümkün değil. Yoksa Türkiye’nin birçok yerinde yerel gazeteleri hiç iyi bir süreç beklemiyor. Birçok gazeteci arkadaşımız, meslektaşımız işsiz kalabilir. Böylesi bir durumu yaşamak istemeyiz ama tedbir alınmazsa böyle bir süreç de yaşanabilir. Yerel gazeteler bir kentin bir ülkenin sesi kulağıdır.”

‘ÖNÜMÜZ KARANLIK’

Diyarbakır Yerel Medya Derneği Başkan Yardımcısı Mesut Figançiçek, döviz kurundaki artışla birlikte yerel gazeteleri olumsuz etkilediğini belirtti.  Habertürk’ün kağıt baskıyı durdurması ve Aydınlık’ın da üç günlük yayını durdurduğunu hatırlatan Figançiçek şunları söyledi:

“Bazı gazetelerin eklerini iptal etme yoluna gitmesi kötü işaretler. Bazı gazetelerin fiyat artırım yoluna gitmesi bu maliyetleri azaltmaz. Zira dijital ortam zaten gazete satışlarını olumsuz yönde etkilemiş durumda. Gazeteler okunmuyor ve siz ne kadar fiyatı artırırsanız artırın bunun size bir dönüşümü olmayacaktır. Dövizde yaşanan artışın yarattığı yeni zam dalgasının etkilerini fazlasıyla hissetmeye çalıştığımız bu kriz günlerinde üstüne ilanların azalması sektöre büyük zararlar verir. Sonu kapanmaya kadar varacak bir süreçten söz ediyoruz. Medya sektöründe imtiyaz sahibi olan birçok arkadaşın ortak fikri ‘ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Önümüz karanlık.’ Peki, bu nasıl aşılır? Gazetelere ilan dağıtan Basın İlan Kurumunun gazetelerden aldığı komisyon tutarının azaltılması, gazete kağıdındaki vergi oranlarının düşürülmesi ya da tamamen kaldırılması ve Kamu İhale Kanununda değişiklik yapılması, sıfır faizle kredi verilmesi ilk akla gelen öneriler ancak geçici çözümler.”

Figançiçek, kalıcı çözümlerin bulunması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Evrensel