Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu UNESCO, gazeteci cinayetleri için “online gözlemevi” oluşturdu.

UNESCO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 1993 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında öldürülen gazeteciler ve medya emekçileriyle ilgili devam eden adli soruşturma ve davalar konusundaki veri tabanı, internet ortamı üzerinden kamuoyuyla paylaşılacak.

İnternet üzerinden paylaşılacak veriler, gazetecilerin, araştırmacıların ve halkın öldürülen gazeteci ile ilgili süren soruşturma ve davalarla ilgili anında ayrıntılı ve kapsamlı bilgi edinmesine olanak sağlayacak.

UNESCO tarafından bu konuda sağlanacak veri tabanı, gazeteci cinayetleriyle ilgili adli soruşturmalar ve bu konudaki belge, zabıt ve duruşma tutanaklarını, mahkeme kararlarını da kapsayacak. Bu sayede, araştırmalarını sürdürenler, gazeteci cinayetleri konusunda ilgili ülkenin neler yaptığını, gerekli cezaların verilip verilmediğini de görmek ve takip etmek imkanına da sahip olacak.

UNESCO online gözlem evinde, 1993 yılından bu yana işlenen 1293 gazeteci cinayetiyle ilgili veri tabanı kamuoyu ile paylaşılacak.

UNESCO tarafından “2 Kasım Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi Günü” dolayısıyla geçen hafta yayınlanan raporda, dünyada her dört günde bir, bir gazetecinin mesleki faaliyetleri nedeniyle öldürüldüğü açıklanmıştı.

Bu rapora göre 2006 yılından bu yana toplam 1096 gazeteci öldürüldü ve bu cinayetlerin sadece yüzde 10’u aydınlatılabildi.