Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı Frank Überall, Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’e yönelik bir açık mektup kaleme aldı. 

Mektupta Güneybatı Alman Radyo Televizyon Kurumu (SWR) muhabiri Volker Schwenck ile Bild gazetesi fotomuhabiri Giorgos Moutafis’in Türkiye’ye girişlerine “isimleri listede yer aldığı gerekçesiyle” izin verilmediğine değinildi.

KARA LİSTEDE KAÇ KİŞİ VAR?’

Deutsche Welle’de yer alan habere göre, mektupta Türkiye makamlarının elinde bulunduğu belirtilen, ülkeye alınmayacak gazetecilerin isimlerinin yer aldığı listenin, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde olup olmadığı da soruldu. DJV Başkanı Überall, eğer Dışişleri’nin bilgisi dahilindeyse, listede kaç kişinin yer aldığını öğrenmek istediklerini belirtti, eğer değilse, Alman Dışişleri’nin bu belgeyi Türk makamlarından almak için çaba gösterip göstermeyeceğini sordu.

Überall mektubunda Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sayfasındaki “seyahat uyarıları” bölümünde yer alan “Kamuoyunda Türk devletine karşı siyasi açıklamalar yapılmaması tavsiye edilir” ifadesine dikkat çekti. Überall, “bu tavsiyenin Türkiye’den kamu yayıncılığı ve ‘canlı yayın’ yapan gazetecilerin profesyonel açıklamaları için de geçerli olup olmadığını” sordu. DJV Başkanı Überall, “Seyahat uyarınız, olgusal olarak hemen hemen her zaman bir tür eleştiri biçimi içeren gazetecilik faaliyetlerine dolaylı bir ikaz içeriyor mu?” sorusunu yöneltti. 

YEŞİLLER KONUYU MECLİS'E TAŞIYOR

Alman Yeşiller Partisi, Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini ele almak üzere Federal Alman Meclisi’nde bir oturum düzenlenmesi için başvuruda bulundu. Yeşiller Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckhardt Berlin’de yaptığı açıklamada hem Türk hem yabancı gazetecilerin Türkiye’de serbestçe çalışabilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’deki yabancı gazetecilerle ilgili tutulan “kara listeyle” ilgili haberlere atıfta bulunan Göring-Eckhardt, ülkeye seyahat eden gazetecilerin “gözaltına alınma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu” vurguladı.

TÜRKİYE'DEN SINIR DIŞI EDİLEN YABANCI GAZETECİLER:

25 Nisan 2016: ABD'li gazeteci David Lepeska Atatürk Havalimanı'ndan geri çevrilerek Chicago'ya gönderildi. Lepeska Dünya Bankası'na da gazetecilik yaptığından ötürü Türkiye'de "yabancı misyon" vizesiyle ikamet ediyor ve çalışıyordu. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili Lepeska’nın basın kartı olmadığını ve herhangi bir basın kuruluşunda istihdam edilmediğini gerekçe göstererek, "Uygun hukuki kanalları kullanan kişiler böyle sorunlar yaşamıyor" dedi ve olayın basın "yasal prosedür" kaynaklı olduğunu savundu.

23 Nisan 2016: Yunan foto muhabir Giorgos Moutafis, Türkiye üzerinden Libya'ya geçmek için İstanbul'a geldi, ancak Türkiye'ye girişine izin verilmedi. Moutafis, isminin bir listeye alındığını öğrendiğini belirterek, "Pasaport kontrolü sırasında emniyet yetkilisi, Türkiye’ye girişimin yasak olduğunu söyledi. Neden listeye adımın alındığıyla ilgili kimse bana bilgi vermedi" dedi.

19 Nisan 2016: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili hiciv içeren klibi yayınlanan Alman Devlet Televizyonu ARD'nin muhabiri Volker Schwenck'in Türkiye'ye girişine izin verilmedi. Schwenck Suriyeli mültecilerle ilgili haber yapmak üzere Türkiye'ye girmek istemişti.

19 Nisan 2016: Rus devlet haber ajansı Sputnik'in Türkiye yayınlarının Genel Müdürü Tural Kerimov Türkiye'ye alınmadı.

17 Mart 2016: Almanya'nın önde gelen haber dergilerinden Spiegel Online’ın Türkiye muhabiri Hassain Kazim, akreditasyonu uzatılmadığı için Türkiye'den ayrılmak zorunda kaldı.

9 Şubat 2016: Norveç'te yayınlanan Aftenposten gazetesi, İstanbul muhabirleri Silje Ronning Kampesaeter'in nişanlısı Kürt olduğu gerekçesiyle Türkiye'de basın kartı alamadığını ve 'ülkeden kovulduğunu' söyledi.

9 Eylül 2015: Hollandalı Gazeteci Frederike Geerdink, Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde canlı kalkan eylemine katıldığı için gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edildi.

(Kaynak: Deutsche Welle Türkçe – BBC Türkçe)