Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayınlarını denetlemekle yükümlü olduğu TRT’nin yönetim kurulu üyesi Hikmet İnce’yi kendine başkan yardımcısı olarak atadı. Atamayla birlikte “TRT yayınları nasıl tarafsız denetlenecek” sorusu akıllara takıldı.

Hikmet İnce, daha önce RTÜK’te başkanlık müşaviri ve uzman denetçi olarak görev yapıyordu. Ardından TRT Yönetim Kurulu üyesi olan İnce, RTÜK’teki yükselişini de sürdürdü. İnce, strateji dairesi başkanlığına getirildi. İnce’nin iki görevini bir arada yürütmesi kurulda etik tartışmalarını beraberinde getirse de bir değişiklik yapılmadı.

Üst kurulun geçen hafta yapılan toplantısında Başkan Prof. Dr. Davut Dursun, İnce ile ilgili bir kararı daha gündeme taşıdı. Dursun, kurul üyelerinin önceden bilgisi olmamasına karşın İnce’nin RTÜK Başkan Yardımcısı olarak atanması önerisini oylamaya sundu. Yapılan oylamanın ardından İnce, oyçokluğuyla kurulun yeni başkan yardımcısı oldu. İnce’nin kuruldaki “önlenemez yükselişi” tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı kurul üyeleri, “RTÜK bundan sonra televizyon kanallarına nasıl ‘ben size eşit mesafedeyim’ diyecek? Dese bile buna nasıl ikna edecek” dedi.

Üyelerin bu eleştirileri RTÜK Yasası’nın TRT ile ilgili hükümlerine işaret etti. Çünkü RTÜK yasası uyarınca RTÜK, TRT yayınlarını denetlemekle yükümlü. Buna karşın RTÜK’ün TRT yönetim kurulu üyesi olan bir ismi kendisine başkan yardımcısı olarak atamasının ardından TRT ile ilgili denetimlerini nasıl sürdüreceği merak konusu.