TRT Haber, Seçim beyannamesi konuşmalarında AK Parti ve CHP’ye 1 saati aşkın süre ayırırken HDP’ye ise 15 dakika yer verdi.

Seçim beyannamesi konuşmalarını canlı olarak yayınlayan TRT Haber, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na 1 Saat 20 dakika, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 1 saat 17 dakikalık süre ayırırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın konuşmalarına ise sadece 15 dakika yer verdi.

NE OLMUŞTU?

TRT’nin taraflı yayını 30 Mart Yerel Seçimleri öncesinde de eleştirilmiş, YSK tarafından uyarı almıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde de devam eden yayınlara Haber-Sen tepki göstermiş, Basın Konseyi YSK’ya taşımıştı.

Taraflı yayın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) da tartışma yaratmış, Kurul’un Halkların Demokratik Partisi (HDP) kontenjanından üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım’ın çalışmasına göre 4, 5 ve 6 Temmuz tarihlerinde üç TRT kanalı adayları şu şekilde işlemişti:

TRT Türk: Recep Tayyip Erdoğan 305 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 0 dk ve Selahattin Demirtaş 0 dk,

TRT 1: Recep Tayyip Erdoğan 24 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 2 dk 5 sn Selahattin Demirtaş 0 dk

TRT Haber: Recep Tayyip Erdoğan 204 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 1 dk 20 sn Selahattin Demirtaş 45 sn. (taziye haberi. )

TRT yayını RTÜK’te tartışılmış, ancak MHP, HDP ve CHP üyelerinin karşı oylarına rağmen beşe dört oyla TRT cezalandırılmamıştı.

RTÜK Başkan Vekili Hasan Tahsin Fendoğlu TRT yayınını savunmuş “Başbakan ile diğer adaylar eşit olabilir mi?” demişti.

Fendoğlu TRT Haber 29 Haziran- 10 Temmuz arasında Erdoğan’a 559 dakika, İhsanoğlu’na 137 dakika, Demirtaş’a 19 dakika yer verdiğini açıklamıştı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş TRT’nin taraflı haberciliği ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, 100 TL manevi tazminat ve yetkililer hakkında kamu davası açılmasını talep etmişti.

Kaynak: imc tv