MİT’İN Taraf yazarlarına yaptığı yasadışı dinleme için yargı yolunu açan mahkeme, dinlemeye onay veren üç hâkime de soruşturma açtı

MİT, Taraf yazarlarının sahte isimlerle dinlemesiyle ilgili soruşturmada ‘Bu dinlemeleri hakimlerle koordineli yaptık’ savunmasını yapmıştı. HSYK 3. Dairesi, sahte isimlerle dinlemeyi yapan MİT’çileri suçlu bulup haklarında suç duyurusunda bulunmuş, ancak bu dinleme kararlarında imzası bulunan hakimleri kusurlu bulmayıp soruşturma izni vermemişti. HSYK Genel Kurulu, dün 3. Daire kararını kaldırdı ve MİT’in sahte isimle dinleme kararında imzası bulunan üç hakimle ilgili soruşturma açılmasına izin verdi.

TARAF’I NASIL DİNLEDİLER

Taraf gazetesi yazarları Yasemin Çongar, Mehmet Baransu, Markar Eseyan, Amberin Zaman ve Prof. Dr. Mehmet Altan’ın telefonlarının MİT tarafından “Pastör, Elizabeth, Arashi Quarzad, Çaşıt, Hossain Seyfullah ve Quaramaddin Fatimi” gibi sahte isim ve kod adlarla dinlendiği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Altan’ın avukatı Ergin Cinmen, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) suç duyurusunda bulunmuş, sorumlular hakkında soruşturma açılmasını istemişti.

Bu arada, skandal sayılabilecek bir gelişme olmuş, MİT, soruşturma kapsamında ‘sahte isimlerle dinlemeyi hakimlerle koordineli yaptık’ savunması yapmış, bu da ciddi tartışmaya neden olmuştu.

HSYK 3.Dairesi, gazetecileri sahte isimlerle dinleyen MİT yetkilileri hakkında soruşturma yapılması için İstanbul Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak Daire, 2’ye karşı 5 oyla dinleme kararlarında imzası olan yargıçlar Oktay Açar, Metin Özçelik ve Yakup Hakan Günay hakkında soruşturma açılmasına yer olmadığı kararı vermişti. Bu iki karar özetle şöyle gerekçelendirilmişti:

“Dinlemeye ilişkin MİT’in talep yazılarında “kasıtlı olarak telefonların başkası tarafından kullanıldığının belirtilmiş olmasının hakimler tarafından bilindiği konusunda somut delil bulunmadığı”, “belirtilen hususla ilgili hakimlerin değil, yanlış bilgi ile talepte bulunan personelin (MİT) sorumluluğunu gerektireceği, yargı yetkisi ve takdir hakkının adı geçen hakimler tarafından herhangi bir şekilde kötüye kullanıldığına dair somut delil gösterilmediği.”

Hakimlere soruşturma izni vermeyen HSYK 3.Dairesinin kararı dün ortadan kaldırıldı. Bazı üyelerin direnişi nedeniyle bir süredir toplanamayan HSYK Genel Kurulu dün bu konuyu tartıştı. Kurul, 3.Dairenin kararını kaldırdı ve sahte isimlerle dinleme kararının altında imzası bulunan üç hakimle ilgili soruşturma açılmasına karar verdi. (Taraf)