Cumhuriyet’in yazar Nuray Mert’le yollarını ayırmasıyla ilgili olarak Orhan Erinç bir açıklama yaptı. Erinç, Mert’e “Gazetemiz için ilkeler bağlayıcıdır ve yayın çizgisinin bu ilkeler çerçevesinde yürütülmesini sağlamak bizlerin görevidir” dediğini aktardı.

Cumhuriyet’i yayımlayan Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayın Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, 9 Ağustos Çarşamba günü yazar Nuray Mert’e telefonla ulaşarak “teşekkür etti” ve yolların ayrıldığı kararını iletti.

Erinç bu telefon konuşmasında şunları söyledi: “Geldiğimiz noktada şirket yönetimi olarak, ayrıca tutuklu yöneticilerimizi de bilgilendirerek size teşekkür etme kararı aldık. Cumhuriyet’in yayın çizgisini belirleyen ilkelerde ‘Cumhuriyet ülkemizde her anlamıyla gerçek bir demokrasi kurulması için bütün varlığı ile çalışacaktır’ denmekte ve hemen ardından ‘Cumhuriyet, Atatürk devrim ve ilkelerinin açtığı aydınlanma yolunda, aklın bağnazlıktan, bilimin dinden bağıımsızlaşması, laiklik ilkesinin toplumca benimsenmesi için çaba gösterecektir’ cümlesi eklenmektedir. Gazetemiz için bu ilkeler bağlayıcıdır ve yayın çizgisinin bu ilkeler çerçevesinde yürütülmesini sağlamak bizlerin görevidir. Dilerseniz cuma günü köşenizde son yazınızı yayımlayabilirsiniz.”

NE OLMUŞTU?

Nuray Mert bir yazısında müftülere nikah yetkisi veren düzenlemeye destek vermişti. "Müftünün nikah kıyma yetkisi neden sorun yaratsın?" diye soran Mert, "...Evliliğe dair hukuki çerçeve değişmediği durumda nikâh kıyan memurun din görevlisi olması neden sorun olur? Bırakın isteyen istediği makamda nikâhını kıydırsın" diye yazmıştı.

Nuray Mert, Evrim Teorisi'ne ilişkin de “İslâma uygun veya değil, ben de evrim teorisinin bilim yerine konmasına karşıyım. Adı üzerinde evrim teorisi, ne kadar bilimsel kesinlik kazandırılmaya çalışılırsa çalışılsın veya ne kadar bilimsel çürütülmeye çalışılırsa çalışılsın nihayetinde insanın oluşumuna ilişkin bir akıl yürütme biçimi ve bu şekilde değerlendirilmesinin öğrenciyi bilimden soğutması söz konusu değil” demişti.

VEDA YAZISI YAZMADI

Evrim teorisi ve müftülere nikah yetkisi hakkındaki yazıları nedeniyle Cumhuriyet'le yolları ayrılan ve T24'e konuşan Nuray Mert ise, "Orhan Erinç, kararın Silivri Cezaevi'ndeki tutuklu yönetici arkadaşlarımızın bilgisi dahilinde verildiğini söyledi. Beni Cumhuriyet'e davet eden Akın Atalay'dı. Cumhuriyet'in Kemalist çizgisini bildiğim için davet karşısında çok titiz davrandım ancak Akın Atalay, gazetenin dar vizyonunu genişletmek için böyle bir davette bulunduğunu söyledi. Devletin baskısıyla hapiste olan arkadaşlarım mahalle baskısıyla beni gönderdilerse buna kişisel olarak da çok üzülürüm" demişti. Mert, veda yazısı yazmayacağını belirmişti. (Haber Merkezi)