Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı, Yüksek mimar Oktay Ekinci, beyin kanaması nedeniyle yoğun bakıma alındığı Alman Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Ekinci, son yazısını bugün tamamlayarak gazeteye göndermişti. Yazının yarın ya da perşembe günü gazetede yayınlanması bekleniyor.

1980'den beri Cumhuriyet gazetesinde yazan Ekinci, TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası'nda genel başkanlık yapmıştı.

EKİNCİ KİMDİR?

1952 yılında Balıkesir'de doğan Ekinci, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugünkü Mimar Sinan Üniversitesi) Yüksek Mimarlık Bölümü'nden mezun.

Öğrencilik yıllarında bir yandan okurken; öbür yandan Politika gazetesinde ve değişik dergilerde gazetecilik ve çizerlik yaptı. Karikatür çalışmalarıyla sergilere katıldı. Fatih Halkevi'nde yöneticilik; Akademi'de öğrenci temsilciliği görevlerinde bulundu.

1978-1980 arası Muğla Belediyesi'nde İmar Müdürü olarak kamu görev yaptı; sonra istifa etti. Eşi yüksek mimar Zehra Ekinci'yle birlikte serbest mimarlık yaptı.

Mimarlar Odası'nda önce Muğla'da Oda temsilciliği, 1992-1996 yıllarında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanlığı, 1998-2004 döneminde de Mimarlar Odası Genel Başkanlığı'na seçildi.

1980'lerden bu yana da Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan Ekinci’nin çeşitli dergilerde yazıları yayımlandı.

Ekinci 1993'ten bu yana M.S.Ü  Mimarlık Fakültesi-Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak, yüksek lisans öğrencilerine "Kentsel Planlamada Yerel Kimlik" ve "Koruma Politikaları" derslerini verdi.

Ayrıca İstanbul, Erzurum, Antalya’da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları'nda da görev yaptı. 2001 yılından bu yana da Muğla Koruma Kurulu üyesiydi. (Bianet)