Meclis Kütüphanesi'nde artık Musevi’lere hitap eden Şalom gazetesi de bulunacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2014 yılına ilginç bir yenilikle başladı. Meclis Kütüphanesi'nde artık Türkiyeli Musevi’lerin hitap eden Şalom  gazetesi de bulunacak.

2014'ün  ilk günü gazete listesine eklenen Şalom, Meclis'in internet gazete arama motoruna da girdi. Hem vekiller, hem meclis personeli diğer gazetelerle birlikte artık Şalom'a da ulaşabilecek.

Sitede bir süre önce de Türkiye'deki Ermeni cemaatine seslenen Agos gazetesine yer verilmişti.

Meclis'in internet portalındaki şifreye sahip olanlar halen 36 adet günlük ve haftalık yayını takip edebiliyorlar.  

ŞALOM (İbranice: שָׁלוֹם, Anlam: Barış‎),

Türkiyeli Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete 1947 yılında gazeteci Avram Leyon tarafından kuruldu.

Şalom Gazetesinin ilk baskısı Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında 29 Ekim 1947'de çıktı.

Haftalık tirajı yaklaşık 5.000 civarında olan Şalom Gazetesi, Çarşamba günleri yayınlanır.

İçeriğinde, toplum ve cemaat haberleri, dış haberler, yaşam, kültür, sanat, eğitim, çevre, teknoloji, sağlık konularında yazı ve haberler, Yahudi dini ve geleneklerine ilişkin bilgiler, köşe yazıları ve karikatürler yer alır.

Gazete kuruluşunu takip eden uzun yıllar boyunca Latin harfleriyle Ladino dilinde yayınlandı. Gazetenin o dönemde esas amacı bu dili Türkçeden çok daha iyi bilen ve konuşan İstanbul'daki Yahudi toplumuna dünya Yahudiliği ile ilgili haberleri verebilmek, ayrıca İstanbul Yahudi Cemaati bünyesindeki haberleri topluma duyurmaktı. Fakat 1984 yılında tabloid boyutta altı ya da sekiz sayfa halinde okurla buluşan Şalom Gazetesi, Türkçe'nin anadil olarak Ladino'nun yerini almasından dolayı, Ladino dilinde bir sayfası hariç Türkçe yayınlanmaya başladı.

Şu anda ulusal gazetelerin ebadında yirmi ile yirmi dört sayfa arasında yayınlanan gazete, Sefarad Yahudilerinin beş yüzyılı aşkın bir süredir kullandıkları Ladino dilini yaşatmak amacıyla bir sayfasını bu dilde yayınlamaktadır. Bunun nedeni Türk Yahudi toplumunda Ladino dilini konuşanların genellikle 65 yaşının üstündekilerin oluşturması ve genç kuşaklara artık aktarılmamasından dolayı ciddi bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması.

Şalom Gazetesi bu yönüyle dünyada tek olma özelliğini sürdürmektedir. Bunun yanı sıra, her ay, tamamı Ladino dilinde olan, 24 sayfalık El-Amaneser eki yayınlanır. Bunun dışında aktüel, kültür, sanat ağırlıklı, Şalom-Dergi, Şalomist, Panorama gibi aylık ekleri bulunur.

Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Yayın Koordinatörü Virna Banastey Gümüşgerdan. Baş yazarlığını İvo Molinas ile birlikte Yakup Barokas sürdürüyor.