Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazı sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlarken TGRT Haber Muhabiri Sultan Akten’in Erdoğan’dan bayram harçlığı istemesine ÇGD’den tepki geldi. 

Başbakan’a “devlet Baba” denilerek, bayram harçlığı istemesini, TGRT muhabirinin mesleğin gerekleriyle tanışmamış olduğunun göstergesi olduğunu ifade eden ÇGD, “Başbakan’ın verdiği harçlığı alan gazeteci, mezarı kazılan gazetecilik mesleğinin mezar taşı olmuştur. Onlarca meslektaşı düşünceleri nedeniyle cezaevlerindeyken, bine yakın öğrenci hapishanelere tıkılmışken, ülkede uluslararası komplolarla savaş çığırtkanlığı yapılıyorken, görevleri başındaki gazeteciler polis şiddetinin en kötüsüne maruz kalıyorken bir gazeteci Başbakan’dan bayram harçlığı alıyorsa, bunun adı cehalet, bunun adı rezalet, bunun adı mesleğe ihanettir” dedi.

AKP İKTİDARININ YARATTIĞI GAZETECİLİK BUDUR

Bu olayın haberini “harçlığı kaptı”, “gazeteciden Başbakan’a bayram sürprizi” gibi ifadelerle veren basın kuruluşlarını rezaletin ortağı olmakla suçlayan ÇGD, yazılı açımlamasında şu değerlendirmede bulundu:

“Basın tarihine ‘Abdülhamit dönemini aratan’ bir dönem olarak geçecek olan AKP iktidarı döneminin yarattığı gazetecilik budur. Bu gazeteciliğin bizim mesleğimizle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Dünyanın en saygın mesleği iktidarların ayakları altında olması yetmiyormuş gibi kendini o ayakların altına gönüllülükle atan gazetecilerin varlığı, mücadelemizin kimlere rağmen sürmesi gerektiğini de göstermiştir. Meslektaşlarımızı da bu ilkeler etrafında örgütlenmeye; iktidarın ve iktidarın gazetecilerinin saldırılarına karşı mesleklerini, haklarını savunmaya çağırıyoruz. Hem söz konusu muhabiri hem de Başbakan’ı bu kabul edilemez tavırları nedeniyle esefle kınıyoruz. Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, öldürülen mesleğimizin evrensel ilkelerini savunmaya devam edeceğimizi bir kez de bu vesileyle tekrarlıyoruz.”

"BAŞBAKAN'DAN BAYRAM HARÇLIĞI ALMAZSAM"

TGRT muhabiri Sultan Akten’in, Başbakan Erdoğan'dan harçlık isteyeceğini dün sosyal paylaşım sitesine yazdığı ortaya çıktı.

Akten, Twitter’a yazdığı mesajda “Sabah 6 da Başbakan'ın evinin önünde olucam. Madem 5' te kalkıcam, Başbakan'dan bayram harçlığı almazsam Sultan değilim:)” ifadelerini kullandığı görüldü.

"İŞİMİ YAPTIM"

Öte yandan, Başbakan’dan harçlık alması nedeniyle meslektaşları tarafından eleştirilen TGRT muhabiri, kendisini savundu.

Sultan Akten, şöyle bir tweet attı:

“Basbakan dan harçlık aldığım için Yandaş diyenler olmuş. kendime bile muhalifim ben arkadaslar;) habere magazin de dahildir ben isimi yaptım!!”

NE OLMUŞTU?

TGRT Haber muhabiri Sultan Akten, Ataşehir'deki Mimar Sinan Camisi'ne kıldığı bayram namazı çıkışında Erdoğan'a, "Sabahtan beri burada sizi takip ediyoruz, anne-babayla bayramlaşamadık. Bayram geleneklerimiz var malum. Arkadaşlarımız müsaade ederlerse ben ilk bayramlaşmamı sizle yapmak, bayram harçlığımı babamın yerine sizden almak istiyorum" demiş, Başbakan Erdoğan da muhabire 200 lira verirken, "İyi bayramlar, hepinizin adına verdim" ifadelerini kullanmıştı. (Birgün)