Sabah yazarı Engin Ardıç kadar eski tüfek komünistlerden çeken bir yazar daha yoktur muhtemelen.

Sol düşünceyi eleştirmek isterken yazdıklarıyla eli ayağına dolanan Ardıç daha önce Türk solunun önemli isimlerinden biri olan 'Boz' lakaplı Mehmet Bozışık için "Fabrikatördü. İzmir'de fabrikası vardı. İşçiyi de üç otuz paraya çalıştırırdı." yazmış ve fena çuvallamıştı.

"ALLAH ACİL ŞİVA VERSİN"

Cumhuriyet
yazarı Deniz Kavukçuoğlu Ardıç'ın bu hatasını yüzüne vurduğu yazısında "Ardıç'ta ruhsal bozukluğun çeşitli arazları -kendi söylediği yalana inanma anlamına gelen "mitomania" dahil- iç içe geçmiş, yumaklaşmıştır.  Tedavisi zordur.  Allah şifa versin! " diye yazmış, dalgasını geçmişti.
 
Ardıç bugün yine eski tüfek solcuları konu etti köşesine... Tabi yine çuvalladı.  Mihri Belli'nin yaşamını yitirmesiyle ilgili haberin ardından kaleme aldığı köşe yazısında Ardıç, sol düşünceye düşmanlığını bir kez daha sergiledi. 

"KEMAL İSMİNİ KULLANDI ÇÜNKÜ..."

Mihri Belli'nin Yunan iç savaşında kullandığı "Kapetan Kemal" isminin kaynağını kendi istediği gibi yeniden kaleme alan Ardıç, Belli için şöyle yazdı:

"Niçin Kemal? Çünkü Atatürkçü rahmetli. Hem de Kemalist, hem de Marksist. Nasıl olunuyorsa maşallah desinler."

Peki İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye Komünist Partisi'nin yöneticilerinden biri olan Mihri Belli gerçekten de Engin Ardıç'ın yazdığı gibi Kemalist olduğu için mi Yunan Dağlarında Kemal kod adını kullanıyordu.

Oradaydım isimli belgeselinin bir bölümünde Mihri Belli, Yunan İç Savaşı'nda neden Kemal ismini kullandığını anlatmıştı.

BELLİ YUNANİSTAN'A NEDEN GİTTİ?

"Paris'te Yunan Komünist Partisi'nden arkadaşlar Türkçe gazete çıkarabilecek birini arıyorlardı. Bana teklif ettiler, kabul ettim. Türkiye'de tutuklamalar başlamıştı zaten. Yurda dönüp, aktif bir görev yapabilme olanağımız yoktu"
diyen Belli Yunan dağlarına gidişini ve orada aldığı görevden de de şöyle bahsediyordu:

"Sofya üzerinden Batı Trakya yani Rodop dağlarına ulaştık. Savaşta beni grup kumandanı yaptılar, grubun adını da Osmanlı taburu koydular."

"KAPETAN KEMAL" İSMİ GERÇEKTE NEREDEN GELİYOR?

Yunan iç savaşında Kapetan yani Komutan Kemal olarak anılan Mihri Belli, isim babasının iç savaşta Kuzey Bölgesi siyasi kumandanı Lambros kodadlı Spyros Bekios olduğunu da anlatmıştı.

Türkçe de bilen Lambros'un Namık Kemal'in, "Köpektir zevk alan sayyâd-ı bî insâfa hizmetten" dediği şiiri okuyunca "ne güzel yazmış. Zalim avcıya hizmetten zevk alan köpektir. Senin de kod adın Kemal olsun" dediğini söyleyen Belli; bu nedenle de Yunanistan dağlarından Kapetan Kemal olarak anıldığını anlatıyordu.

GAZETECİLER.COM (ÖZEL)