Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağını dayanışma için köşelerinde yer verdikleri için yargılanan Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçundan 2 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Mahkeme heyeti, yargılama sırasında pişmanlık göstermedikleri için Karan ve Çetinkaya'nın cezalarında indirim yapılmadığını belirtti. Mahkemenin ceza kararı açıklandığında şikayetçiler salonda tekbir getirdikleri bildirildi.

Ceyda Karan, karar sonrası Twitter'dan yaptığı açıklamada "İki yıllık hapis cezamız liberal faşistlerimize armağanımız olsun..  #JeSuiCharlie" yazdı.

‘VİCDANIM ÇİZİMİ KOYMAMA NEDEN OLDU’

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Hikmet Çetinkaya ifadesinde, 50 yıllık gazeteci olduğunu vurgulayarak, “50 yıllık süreç içinde demokrasiyi, özgürlükleri, düşünce ve ifade özgürlüğünü, din ve vicdan özgürlüğünü savundum. 28 Şubat sürecinde korkularından okullarının anahtarını Çevik Bir’e teslim edenlerin kim olduğunu ifade ettim. 250 davada yargılandım” dedi. Çetinkaya, “Vicdanım o çizimi koymama neden oldu. Fransa’daki teröre gözyaşı döküyordu karikatür. Lanetliyordu hepimiz gibi. Terör çünkü bir insanlık suçu. Dini yok, imanı yok. İster sağcı, ister solcu terör terördür” dedi.

MESLEK ONURU VE DAYANIŞMA

Ceyda Karan’da mahkemeye verdiği ifadesinde “Charlie Hebdo’nun terörist saldırı sonrası çıkan ilk sayısındaki kapak çizimine de belirttiğim bu sebeplerle, yani meslek onurum ve ahlakım, dayanışmam, insan olarak haysiyetimin ve inandığım değerlerin doğal bir sonucu olarak yer verdim. Temel kıstaslarım olan, bir bireye, bir topluluğa yönelik küfür, hakaret veya teröristlere doğrudan hedef gösterme ve şiddete sevk etmeyi içermeyen her yayın, ifade özgürlüğü kapsamına girer. Tıpkı söz konusu edilen kapak çiziminde olduğu gibi...” dedi.

FEMEN'DEN DESTEK

Çetinkaya ve Karan'a verilen hapis cezaları nedeniyle FEMEN destek mesajı yayınladı. Destek mesajında, "Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya yalnız değildir" denildi.