Sağlık Bakanlığı tarafından kurulması planlanan ‘Anne Sütü Bankası’ uygulaması ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Konunun uzmanları tarafından gecikmiş bir uygulama olarak değerlendiriliyor. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede uygulamada olan “anne sütü bankası” sisteminde herhangi bir sebeple kendi annesinin sütünü ememeyen bebekler, mama yerine süt bankalarındaki anne sütüyle beslenebiliyor.

Gönüllü süt bağışçısı annelerden alınarak süt bankasına konacak sütler, dışarıdan bulaşabilecek mikroorganizmaları ihtiva etmemesi için pastörize olacak. İlk planda prematüre bebekler süt bankasından yararlanacak. Yeterli süt bağışı yapıldığı takdirde diğer bebekler de bu sütlerden yararlanabilecek. Gönüllü süt bağışçısı anneler sağlık testlerinden geçirilecek.

Ancak, muhafazakar kesimlerden uygulamaya yoğun tepkiler geliyor. Zaman Gazetesi, ‘haram olan sütkardeş evliliği’ manşetiyle uygulama üzerinde kuşku yarattı, uygulamanın caiz olmadığı yönünde yayınlar yaptı.

Sağlık Bakanlığı bu çekinceleri gidermek için Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan fetva almak zorunda kaldı. Prensip olarak sütanneliğinin bir sakıncası olmadığını belirten Din İşleri Yüksek Kurulu, evlilik yasağının ihlal edilmemesi için tedbirler alınması gerektiğini kaydetmişti. Buna göre, bir kadından alınan sütün yalnızca kız ya da erkek çocuklara verilmesi, evliliğe engel teşkil eden süt akrabalığı dairesinin genişlememesi için sütlerin birbirine karıştırılmaması ve bu işin ticarete dökülmemesi gerektiği belirtildi. Süt veren anne ve bebeğin kimliklerinin yasal düzenleme ile kayıt altına alınması gerektiği vurgulandı.

“SÜTANNE EHLİ KİTAP OLMALI”

Irkçı, kışkırtmacı yayınlar yapmakla sık sık eleştirilen Akit gazetesi de muhafazakar kesim tarafından uygulamaya getirilen “çocuğun sütannesi ve sütkardeşi ile evlenememesi” durumu dışında sütannenin inancının da önemli olduğunu haber yaptı.

Akit, “Süt’te Ateist Anne Uyarısı” başlıklı ayrımcılık kokan haberinde, Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren'in şu sözlerini öne çıkardı:

“İslam dini Müslüman erkeğin Ehli Kitap bir kadınla evlenmesine izin veriyor. Buna göre sütannenin semavi dinlere inanması gerekir. Süt Bankasında; ateist, komünist veya inanmayan annelerin sütünü nasıl tespit edecekler? Bu konu zannedildiğinden daha önemlidir”. (Deniz Güneş / Demokrat Haber)