Gazeteci ve medya eleştirmeni Ragıp Duran, İmralı'da Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmeler ve sürecin medyada ele alınışını değerlendirdi.

Fırat Haber Ajansı'ndan (ANF) Ali Barış Kurt'a konuşan Duran'a göre, medyanın geneli ‘barış’tan değil; AKP’den yana oyunu kullanıyor.

"ERDOĞAN'IN 'İMRALI İLE GÖRÜŞÜLÜYOR'UNDAN SONRA MEDYA SÜRECE DESTEK VERDİ"

Ragıp Duran, Anakakım medyanın İmralı görüşmelerine verdiği 'desteği şöyle değerlendirdi:

"Ana akım medya, Başbakan Erdoğan’ın 2012’nin son haftasında yaptığı ‘İmralı ile görüşülüyor’ açıklamasından bu yana, evet, bu sürece destek veriyor. Ancak koyu AKP yanlısı medya organları ile ılımlı AKP yanlısı gazete ve televizyonlar ‘Kürt Meselesinin Çözümüne’ ya da ‘Barış’a destek vermiyor. Çünkü zaten Erdoğan ve AKP sözcüleri, bu süreçte sadece ‘Terörle Mücadele’den ve ‘PKK’nin silahsızlandırılmasından’ söz ediyor. Dolayısıyla ana akım medyada aslında önemli bir değişiklik yok. Onlar eskiden olduğu gibi şimdi de Erdoğan’ı ve siyasi iktidarı gözü kapalı bir şekilde desteklemeye devam ediyor."

"HABER DİLİNDE BİR DEĞİŞİM YOK"

Duran, medya organlarının kullandığı 'dilde' herhangi bir değişim olup olmadığı konusunda, "Haber dilinde, yakın zamanda herhangi bir değişiklik yok. Olmadı, olacağına dair herhangi bir işaret de yok. Çünkü ana akım medya/egemen medya, ‘barış’ı değil Erdoğan’ı destekliyor," derken, bunun habere tercümesi/yansımasının ise şöyle olduğunu ifade etti:

"Egemen medya Erdoğan’ın dilini benimsemiş durumdaydı, hala onu kullanmaya devam ediyor. Oysa ki Erdoğan’ın dili PKK’yi, BDP’yi ve genel olarak Kürtleri aşağılayan bir dil. O kadar ki, son olarak Urfa’daki konuşmasında, BDP’ye oy veren yurttaşları da küçümsedi, suçladı. Erdoğan’ın ve diğer AKP sözcülerinin açıklamalarına bakın: Onlar da özellikle Paris’teki cinayetlerin ardından PKK-BDP karşıtı söylemi daha da güçlendirip derinleştirdiler. Bülent Arınç, Diyarbakır’da yaptığı konuşmada farklı ve daha insancıl bir ton tuttursa da, genel söylemi etkilemedi. O zaten daha önce Kışanak’la ilgili demecinde ‘ben de olsam dağa çıkardım’ demişti. Ama ertesi gün Erdoğan onu dağdan indirdi."

"ERDOĞAN'IN TUTUMU İMRALI SÜRECİNİN BAŞARILI OLMASI ÖNÜNDE ENGEL"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son günlerdeki açıklamalarını göz önünde bulundurarak öngörüde bulunan Duran, şunları söyledi:

"Çatışan belki de barış için daha yeni bir araya gelmeye çalışan, görüşmeden diyaloga oradan da müzakereye evirilmeye çalışan bir sürecin başında Erdoğan’ın tutumu İmralı Süreci’nin başarılı olma ihtimalini her geçen gün azaltıyor. Üstelik, Erdoğan, Kürt meselesinin çözümü yada barış gibi tayin edici bir konudan çok, PKK’nin bir an önce silahsızlanıp Türkiye’yi terk etmesini amaçlıyor. Böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi çok zor görünüyor. Ama mesela Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışına gitmesine de gerek yok, bulunduğu mevkiden ayrılsa, Türkiye’de barışın gerçekleşmesi büyük ölçüde kolaylaşır."