Libya’ya asker gönderme tezkeresinin 7 Ocak’ta çalışmalarına başlayacak olan TBMM’nin öncelikli gündem maddelerinden biri olacağı öğrenildi.

Türkiye ile Libya Devleti Ulusal Mutabakatı Hükümeti arasında 27 Kasım’da İstanbul’da ‘Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’ ve ‘Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’ imzalandı. Kamuoyunda tartışma yaratan iki mutabakat muhtırası da TBMM’de kabul ederek yürürlüğe girdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 15 Aralık’ta yaptığı açıklamada Libya'ya asker gönderilmesi konusuna ilişkin, "Böyle bir davet, böyle bir talep Libya tarafından Türkiye'ye gelecek olursa nasıl bir inisiyatif üstleneceğimize dair, ülkemiz bunun kararını verecektir. Libya'ya her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu daha önce de söyledim. Uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli adımları atarız” demişti. Erdoğan 22 Aralık’ta yaptığı açıklamada ise, “Meşru Libya hükümetini yıkmaya yönelik çabaların yoğunlaşmasının sebebini gayet iyi biliyoruz. Son dönemde meşru Libya yönetimine çok ciddi desteklerimiz oldu. Gerekirse bu desteklerin askeri boyutunu arttıracak karada, denizde ve havada her türlü imkanı değerlendireceğiz” ifadelerini kullanmıştı. 

Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin talebi doğrultusunda Libya’ya asker gönderme seçeneğinin bir süredir Ankara’da değerlendirildiği ifade edildi. Konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da gündeme geldiği bildirildi. Yapılan değerlendirmelerin sonucuna göre Libya’ya asker gönderme teskeresinin Meclis gündemine gelmesine kesin gözle bakılıyor. AK Partili bir yetkili de Libya tezkeresinin Ocak ayında TBMM’ye geleceğini ifade ederken, “Aslında teskere anlaşmanın içine konulabilecek durumdaydı. Asker gönderme konusu anlaşmanın içinde yer alabilirdi” dedi. Bir başka AK Partili yetkili ise, değerlendirme sürecinin devam ettiğini, tezkere konusunda o sürecin bitmesini beklediklerini vurguladı.