Mardin’de düğününü belediye kasasından yaptığı tespit edilen kayyımın “manevi kızı” Merve Erciyas Çatal’ın, görevden alındıktan sonra Çorum Valiliği’nde, “manevi oğlu” Burak Bahadır Tuzlu’nun iseGençlik ve Spor Bakanlığı’nda görevlendirildiği ortaya çıktı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım olarak atanan ve 11 Haziran 2020’de merkeze çekilen Mustafa Yaman, hakkında açılan soruşturmalara rağmen Mülkiye Başmüfettişi olarak görevde bulunuyor. Yaman, döneminde usulsüzlük ve yolsuzluklara karıştıkları tespit edilen birçok kişi, müfettiş incelemesi sonucu peş peşe görevden alındı. Yolsuzluk, usulsüzlük ve kayırmacılıktan görevden alınanların başka illerde terfi ettirilmiş bir şekilde görevlendirildikleri ortaya çıktı. 

KAYYIMIN MEMLEKETİNDE VALİLİĞE YERLEŞTİ

Ahmet Kanbal’ın Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre  kayyım Yaman’ın “manevi kızı” olarak tanınan Merve Erciyas Çatal, görevden alınmasının ardından “geçici görevle” Mardin’de bulunan polis eşiyle birlikte Yaman’ın memleketi Çorum’a yerleşti. Hemen ardından ise Çorum Valiliği’nde Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni olarak göreve başlatıldı. Erciyas’ın doğum yaptığı gerekçesiyle bugüne kadar iş başı yapmayarak izin kullandığı öğrenildi. Yozgat nüfusuna kayıtlı Erciyas, Yaman’ın Kaymakam olan kızı Elif Nur Yaman Saçal’ın üniversiteden arkadaşı olduğu öğrenildi. Yaman Mardin’e atandığında Erciyas’ı beraberinde getirmişti. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Mülkiye Müfettişleri tarafından Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan incelemelerde Erciyas’a çok sayıda suç yöneltilmişti. Erciyas’ın kendi düğününün masraflarını belediye kasasından karşıladığı, yine belediye kasasından eşine hediyeler aldığı, ihalelerde usulsüzlük yaptığı, yapılmamış yardımları yapılmış gibi gösterdiği, işçilere baskı ve Kürtçe düşmanlığı yaptığı tespitleri yer almıştı.  (https://mezopotamyaajansi35.com/search/content/view/119288?page=1&key=30f407a4cae683b2fa346936d69a90f4)

PARAŞÜT ‘HIRSIZI’ BAKANLIKTA

Söz konusu isimlerden biri de Kayyım Yaman’ın “manevi oğlu” olarak Mardin’de Gençlik Hizmetleri Daire Başkanı yaptırılan Burak Bahadır Tuzlu. Yaman’ın merkeze çekilmesinin ardından görevden alınan Tuzlu, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hayvan Barınağı’nda görevlendirildi. Tuzlu, bir süre sonra kenti terk ederek, Ankara’ya yerleşti. Tuzlu’nun, bir süre sonra da Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda görevlendirildiği öğrenildi.

Tuzlu, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyeye gelmemiş, belediyeye ait 5 adet Yamaç paraşütünü kendisiyle birlikte götürmüştü. HDP yönetiminin defalarca paraşütleri istemesine rağmen iade etmeyen Tuzlu, belediyeye yeniden kayyım atanmasının ardından tekrar Daire Başkanı olarak görevlendirilmişti. 
(https://mezopotamyaajansi35.com/search/content/view/69806?page=1&key=dc05f9043947641fff12347a81009456)

BİRİ MÜDÜR BİRİ DANIŞMAN 

Kayyım döneminde Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yanı sıra belediyede İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı ve Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı olan Yakup Sarı da, Kasım 2019’da önce merkeze çekilmiş, ardından Çorum İl Milli Eğitim Müdürü olarak atanmıştı. Sarı, bir süre sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde görevli olduğu sırada “Zimmet” suçu işlediği gerekçesiyle görevden alınarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nda Personel Genel Müdürlüğü Koordinasyon Birimi’nde görevlendirilmişti.

Kayyımın “Kara kutusu” olarak bilinen ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Teknik Genel Sekreter Yardımcısı olarak görevlendirilen Cengiz Ergül ise, Eylül 2019’da kentten ayrılmıştı. Ergül, daha sonra kayyım dönemine ilişkin açılan yolsuzluk davalarında sanık olarak ortaya çıktı. Ergül, kentten ayrıldıktan sonra AKP Konya Milletvekili Halil Etyemez’in danışmanı olarak Meclis’te görevlendirildi.