Diyarbakır’ın Lice ilçesinde  22-23 Ekim 1993 tarihlerinde yaşanan katliam davası, bugün  İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Katliama ilişkin emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Yüzbaşı Tünay Yanardağ hakkında açılan davanın ilk duruşmasında Şiyar Kaymaz tanık olarak dinlendi.

Helikopterlerin okulu ve evleri taradığını anlatan Kaymaz, “Evler tek tek bombalanıyordu. Hayvanlar telef edilmişti. İnsanlar ölmüştü. Bombaları atanlar askerler olduğunu net olarak görebiliyorduk. Bizim okulda saldırıdan etkilenmişti bize de saldırmışlardı. Evimizi, ahırımızı yaktılar. Bizi alıp toplu şekilde götürdüler. Askerler, ‘Buradan duman çıkacak bunu görecekler’ dedi. Albay Eşref Hatipoğlu, ‘Devlet sizi koruyacak’ dedi. Albay Eşref Hatipoğlu, ‘Siz bunları hak ediyorsunuz hepiniz bunu hak ediyorsunuz’ dedi” diye konuştu.

DAVA ERTELENDİ

imc'nin haberine göre; duruşmada avukatlar, dava ile ilgili olarak keşif kararı alınmasını, iddianamenin yetersiz olduğunu belirterek, suçların insanlığa karşı işlenen suçlardan olduğunun kabul edilmesini, o dönemde bölgede jandarma görevi yapan kişiler, dönemin Genelkurmay Başkanı ve OHAL Valisi Ünal Erkan hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını, iki tutuksuz sanık hakkında tutuklama kararı verilmesini talep etti.

Savunmalar ardından mahkeme heyeti, keşif taleplerinin değerlendirileceğini belirtti. Sanıkların tutuklanma taleplerini reddederek, duruşmayı 1 Haziran 2015 tarihine erteledi.

LİCE’DE NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 16 kişi öldürüldü, çok sayıda ev ve işyeri yakıldı. Yüzlerce kişi göçe zorlandı. Öldürülenler arasında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın da vardı.

Katliamla ilgili iddianame zaman aşımına bir gün kala kabul edildi, yargılama 21 yıl sonra 16 Ocak’ta başladı.

İddianamede dönemin yetkililerinin “PKK yaptı” dediği katliamın, PKK tarafından yapılmadığı ortaya çıkmıştı.

Olayın failleri olarak belirlenen, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Dava Diyarbakır’dan Eskişehir’e, oradan tekrar Diyarbakır’a gönderilmiş, burada Terörle Mücadele Kanunu 10. maddeyle yetkili ağır ceza mahkemesi olmadığından dava İzmir’e taşınmıştı.