Sistematik devlet yapısının LGBTİ bireyleri yok sayması ve ayrımcılığa tabi tutması, medyanın nefret söylemlerine devam etmesi, LGBTİ bireylere karşı olan nefret suçlarını da arttıyor. Erkek egemen zihniyetin ortaya çıkarmış olduğu nefret sadece LGBTİ bireyleri değil; kadınları da, Kürtleri de, Alevileri de katletmeye devam ediyor. LGBTİ bireyler görünürlüğünü arttırıp, artık bu nefret sistemine ve tekleştirme sistemine karşı politik alanlarda da yerini alıyor.

‘FAİLİ DEVLET’

LGBTİ onur haftası yürüyüşü, Türkiye'nin metropol şehri İstanbul'da, ilk kez 2003 yılında Haziran ayının son haftası yapılmaya başlandı. Yaklaşık 30 kişiyle başlayan yürüyüş, 2010 yılında 5 bin kişiye ulaşmasıyla birlikte artarak, 2011 yılında 10.000 kişiye ulaşmayı başardı.

LGBTİ onur yürüyüşü, 2013 yılında Gezi sürecinde LGBTİ bireylerin görünürlüğünü arttırması ve daha bir politikleşmesinin de etkisiyle yaklaşık 100.000 kişiyle gerçekleştirildi. Gezi sürecinde en ön saflarda yer alan ve renkli sloganlarıyla dikkatleri üzerine çeken LGBTİ bireyler, bir yandan da politik mesajlar veriyordu. Bu sene yine sloganlarıyla politik mesaj vermeye devam edecekler: FAİLİ DEVLET!

Sistematik devlet yapısının kendinden olmayanları katlettiğinin, yok saydığının, tekleştirme politikası izlediğinin bilincinde olarak, bu sene hep bir ağızdan ''Faili Devlet'' diyeceğiz. Çünkü bu sistematik devlet yapısının temelinde nefret yatıyor ve bu nefret sadece LGBTİ bireylerini öldürmüyor. Diyarbakır'da; Roşin’i, Medeni'yi, Ramazan'ı, İstanbul'da Berkin'i ve Çağla'yı katleden zihniyetin temelinde de, nefret olduğunu asla unutmamamız gerekiyor.

Ayrıca, bu yıl 5'incisi düzenlenecek olan Trans Onur haftası kapsamında bir yarışma düzenleniyor.

BUT TRANS

Toplum tarafından dayatılan güzellik algısını reddeden LGBTİ aktivistleri, bu yarışmada BUT TRANS'ı seçeceklerini belirtiyorlar.

Trans cinayetlerinin politik olduğunu hepimiz biliyoruz. Ve Trans cinayetlerinin de, Transların bedenleri üzerinden gerçekleştiğinin farkında olmamız gerekir. Bu yarışmada verilecek olan mesaj da asıl olarak bu. İstiyoruz ki, bu mesajlar artık gereken yerlere gider.

Bu yıl 5'ncisi düzenlenecek olan Trans Onur haftası yürüyüşü, 22 Haziran Pazar günü, 17:00'da Taksim Meydanı'ndan, Tünel Meydanı'na kadar gerçekleşecek.

Yürüyüşte, Soma'da yaşamını yitiren işçiler ve Gezi şehitleri de anılacak.

Ardından 29 Haziran Pazar günü büyük yürüyüş olarak nitelendirilen, LGBTİ onur haftası yürüyüşü gerçekleşecek.

Nefretin her türlüsüne ve katliamlara, asimilasyon politikalarına ses çıkarmak için herkesi bu yürüyüşe bekliyoruz.