Anayasa Mahkemesi, Denizli Göç İdaresi'nin İranlı iki mülteci trans kadın hakkında verdiği sınır dışı kararını, telafisi imkansız sonuçlar doğurabileceği gerekçesi ile durdurdu.

Denizli'de çalışma izni olmadıkları gerekçesi ile 18 Nisan akşamı polisler tarafından gözaltına alınan İranlı iki mülteci trans kadın, Denizli Göç İdaresi tarafından 'kamu güvenliğini bozduğu' iddiasıyla sınır dışı edilmek istendi.

Mültecilerin, karara itiraz etme hakkını kullanmasına imkan vermeyen Denizli Göç İdaresi, sınır dışı işlemi 21 Mart günü sabah saatlerinde gerçekleştirilmek istedi ancak hem avukatların hem de mültecilerle ilgili çalışma yapan derneklerin ve hak savunucularının baskısıyla, Denizli Göç İdaresi, işlemi durdurmak zorunda kaldı.

Sınır dışı kararına ilişkin, mültecilerin avukatı Gamze Saymak ve Tezcan Çakmak, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak tedbir kararı alınmasını istedi. Talebi değerlendiren Anayasa Mahkemesi, İranlı iki trans mültecinine ilişkin sınır dışı işlemini geçici olarak durdurulmasına karar verdi.

Kararda "Somut olayda başvurucunun yaşamına ya da maddi veye manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunup bulunmadığının değerlendirilebilmesi için bilgi ve belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte araştırma sürecinde sınır dışı işleminin gerçekleşmesi halinde telafisi imkansız sonuçların ortaya çıkabilecektir. Bu nedenle ilgili bilgi vee belgeler toplandıktan sonra yeniden değerlendirilmek üzere bu aşamada başvurucunun ülkesine sınır dışı edilmesine dair işlemin geçici olarak durdurulmasına karar verilmiştir" denildi.

MÜLTECİLER İSTANBUL'A GÖNDERİLDİ

3 gün boyunca, Denizli Kınıklı Karakolu'nda İran’a gönderilmek üzere bekletilen mülteciler ise avukatlarına bilgi verilmeden İstanbul Silivri Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildiler. Göç İdaresi avukatların bilgi talebini ise 'vekaletiniz yok' diyerek geri çevirdi.

GÖÇ İDARESİ KARARI ALMAK İSTEMEDİ

Gazetemize konuşan Avukat Gamze Saymak, göç idaresinin bu süreçteki tutumunu eleştirerek "Baro tarafından görevlendirildiğimizi söylediğimizi halde vekaletimiz olmadığı gerekçesiyle, İl Göç Müdürlüğü tarafımıza hiçbir bilgi ve belge vermedi ve dosyayı incelememize izin vermedi. Denizli İl Göç Müdürlüğü İdare Mahkemesinde açılan davaya ve AYM’ye yaptığımız tedbir talepli başvuruya ilişkin belgeleri bile kabul etmek istemedi. Uzun uğraşlar sonucunda belgeleri verebildik” dedi.

(Kaynak: Evrensel)