Giray Poyraz / Demokrat Haber

Bu sene İstanbul Taksim’de 14’üncüsü düzenlenmesi planlanan LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne İstanbul valiliğin yasaklamasının ardından birçok kesimden tepki gelmeye devam ediyor.

İstanbul Valiliği resmi sitesinde LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün yapılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Valiliğin açıklamasının ardından LİSTAG (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Bireylerin Aileleri) ailelerinden olan ve aynı zamanda  geçen yıl Eylül ayında bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden LGBTİ aktivisti Boysan Yakar’ın annesi Sema Yakar, İstanbul valiliğin bu yasağına karşılık açıklamalarda bulundu.

YASALARA AYKIRI!

“Bizim çocuklarımız her sene İstiklal Caddesi’nde en barışçıl şekilde yürüyüp haklarını arıyorlardı. Geçen sene Ramazan bahane edilip, Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi oldu. Ankara’da ve İzmir’de de çocuklarımızı yürütmediler.

Bizim çocuklarımız cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin onuruyla, barışçıl bir şekilde haklarını arıyorlar. Yürüyüşe  yasak getirilmesi yasalara aykırı.  

Yasalara göre herkesin toplu bir şekilde gösteri ve yürüyüş yapma hakkı vardır” diyen Sema Yakar, yapılacak olan her yürüyüş ve gösteride devletin her türlü güvenlik önlemi almasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Yakar, “İstanbul Yenikapı’da o kadar insanı topladılar, fetih şölenleri düzenlediler. O kadar insanın bir araya gelmesini sağlayan ve güvenlik önlemini alan hükümet, söz konusu LGBTİ’ler olunca neden yasak getiriyor” ifadelerini kullandı.

İzmir’deki yürüyüşe sözde ‘Terör Propagandası’ bahanesiyle yasak getirilirken, İstanbul’da da Ramazan bahane gösteriliyor.

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de yapılması planlanan LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne valiliğin yaptığı açıklamada, “terör propagandası yapılacağına dair bilgiler aldık” demesinin ardından İstanbul’da yapılacak olan LGBTİ Onur Yürüyüşüne de ‘toplumun hassasiyetleri’ adı altında Ramazan ayı bahane gösterildi.

Valiliklerin bu açıklamasını değerlendiren Sema Yakar, “Artık her kesimin toplu yürüyüş ve gösteri hakkına engel oluyorlar. Her zaman da bir bahaneleri var. Bu baskı herkese yönelik yapılıyor” dedi.

LGBTİ AİLELERİ OLARAK TEDİRGİNİZ

LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün yaklaşmasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde önce Alperen Ocakları LGBTİ’lere yönelik yaptığı tehditlerde bulunmuş, sonrasında da sosyal medya üzerinde LGBTİ Onur Yürüyüşü hedef gösterilmiş, adeta şiddete teşvik eden açıklamalar yapılmıştı.

LGBTİ aileleri olarak yaşanan bu durumdan tedirgin olduklarını dile getiren Sema Yakar, “Türkiye’de bu nefret söylemlerinin önüne derhal geçilmeli. Bizler LGBTİ aileleri olarak tedirginiz. Çocuklarımız ölümle tehdit ediliyor. Daha geçtiğimiz hafta Orlando’da onlarca LGBTİ katledildi. Aynı saldırının Türkiye’de olabileceği ihtimali bizleri çok tedirgin ediyor” dedi.

HERKESİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ

LİSTAG aileleri aktivisti Sema Yakar son olarak da bu sene 14’üncüsü düzenlenecek olan LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne her kesimin dayanışma göstermenin önemliliğini dile getirirken, LGBTİ aktivisti Boysan Yakar’ın “Bir hak diğerinden üstün veya farklı değildir. Verilmemiş her hak alınması için ortak mücadeleyi ve dayanışmayı gerektirir”sözüyle, herkesi LGBTİ Onur Yürüyüşüne dayanışmaya davet etti.

LİSTAG AİLELERİ KİMDİR?

Lambdaistanbul Aile Grubu ya da LGBTT Aileleri İstanbul Grubu 

(Kısaca LİSTAG); LGBT (lezbiyengey, , travesti ve) bireylerin aile ve yakınlarına destek olmak için kurulmuş bir sivil toplum örgütü.[2] Grup düzenli olarak toplantılar yapmakta, LGBT bireylerin yakınlarını buluşturmakta, onların ve toplumun LGBT ve homofobi konusunda bilgilenmesi ve bilinçlenmesi yönünde faaliyetlerde bulunmaktadır.

LGBT bireylerin aile ve yakınlarına destek olmak amacıyla 2008 Ocak ayında İstanbul'da kuruldu. İlk toplantısını 2008 Nisan ayında yapan grup kısa sürede büyüyerek faaliyetlerini İstanbul dışına da taşıdı.

CETAD (Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği) terapistleri LİSTAD adına her ay düzenli olarak İstanbul, AnkaraEskişehir veİzmir'de LGBT yakınları için ücretsiz bilgilendirme ve destek toplantıları yapmaktadır. Grup zaman zaman çeşitli üniversitelerde paneller düzenlemektedir.

LİSTAG dünyadaki benzer organizasyonlarla da işbirliği yapmakta; İtalya'daki AGEDO, Almanya'daki BEFAH, Birleşik Krallık'taki FFLAG ve İspanya'daki AMGYL grupları ile ortak toplantılar düzenlemektedir.

LİSTAG 2012 yılında, bağış ve desteklerle yönetmen Can Candan tarafından üretilen Benim Çocuğum isimli belgeseli gösterime sunmuştur.